Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Annyian hagyják el Horvátországot, hogy az elnök rendkívüli állapotot hirdetett

Bokor Gábor

2018.04.17. 22:58

Még hogy Magyarország veszélyben van, elég csak a szomszédba átnézni!
ZÁGRÁB, 22:58

Még hogy Magyarország veszélyben van, elég csak a szomszédba átnézni!

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden jelentette be, hogy rendkívüli állapot van Horvátországban az egyre nagyobb elvándorlás miatt. A politikus korábban már többször kritizálta a zágrábi vezetést amiatt, hogy nem tesz meg mindent a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállításáért.

Az elnök jelenleg Sibenikben tartózkodik, ahova két napra kiköltöztette a hivatalát. Grabar-Kitarovic megválasztása óta tizenötödször tette át ideiglenesen hivatalát mindig más-más megyeszékhelyre, hogy közvetlenül a helyszínen tájékozódjon a vidék helyzetéről és a helyiek problémáiról. 

A fiatalok elhagyják Horvátországot a jobb élet reményében. Amikor nemrég arról beszéltem, hogy konkrét demográfiai intézkedésekre van szükség, azt mondták túlzásokba esem. Horvátországból csak tavaly 80 ezer ember költözött el. Mi ez, ha nem rendkívüli állapot, amely rendkívüli intézkedéseket követel?"

– tette fel a kérdést az államfő, aki szerint az állami vezetők elsődleges feladata, hogy megteremtsék a feltételeket a tisztességes élethez. Elmondása szerint konkrét cselekvési tervre van szükség a népesség megújításához, nem pedig egy újabb stratégia kidolgozására.

Régóta szapulja egymást a kormány és az államfői hivatal az ügyben annak ellenére, hogy mind az államfő, mind a kormány tagjainak zöme a nagyobbik kormányzó pártból, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ) való.

Kolinda Grabar-Kitarovic megpróbált közeledni a közép-európai országokhoz, ezen belül is a visegrádi négyekhez, ugyanakkor Andrej Plenkovic kormányfő, akit a horvát sajtóban gyakran brüsszeli csinovnyikként emlegetnek, szigorúan Brüsszel-párti politikát folytat. 

A horvát statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint tavaly a csaknem négymilliós országban 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született. Ez a legnagyobb természetes fogyás a második világháború óta.

Ehhez hozzáadva a csak tavaly kivándoroltak számát, összességében 58 ezres népességcsökkenésről lehet beszélni.

A zágrábi vezetés az ötödik demográfiai stratégia kidolgozására készül 1996 óta, miközben az eddigieket sem valósították meg. Eddig jóformán minden kormány új népességmegújítási tervet dolgozott ki, azonban egyiknek sem szereztek érvényt. 

Horvátország 2013-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, így lakosai számára korlátozottan ugyan, de megnyílt az uniós munkaerőpiac. A csatlakozás óta egyre több fiatal dönt úgy, hogy elhagyja az országot, Nyugat-Európában próbál szerencsét, és Zágráb nem tudja megállítani a kivándorlást. A legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére