Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Arcvesztés nélkül oldanák meg az orosz-ukrán konfliktust a nyugat-európai vezetők

888.hu

2022.05.18. 13:20

Miután hetekig azon aggódtak a nyugat-európai vezetők, hogy mi történne, ha Oroszország szétverné Ukrajnát, most attól tartanak, hogy mi lesz, ha Ukrajna valóban nyer.

 

Az ukrán hadsereg néhány területről kiszorította az orosz csapatokat, ami elgondolkodtatta a vezetőket Franciaországtól Németországon át Olaszországig és arra a következtetésre jutottak, hogy az egykor elképzelhetetlen ukrán győzelem az új lehetőség.

Annak ellenére, hogy az európai vezetők szimpatizálnak Ukrajna harcával és mindent megtettek, hogy támogassák az országot, attól is tartanak, hogy az, amit Emmanuel Macron francia elnök a múlt héten Oroszország „megaláztatásának” nevezett, új problémákat okozhat.

 

Az egyik probléma, hogy egy ukrán győzelem destabilizálhatja Oroszországot, ami még kiszámíthatatlanabbá teheti az energiakapcsolatok normalizálását. Ezért van az, hogy néhány nyugat-európai főváros csendesen a konfliktus arcvesztés nélküli megoldását részesíti előnyben, még akkor is, ha ez Ukrajnának bizonyos területeibe kerül.

 

Macron francia elnök és Scholz német kancellár többször is kijelentette, hogy Ukrajnán múlik, hogy meghatározzák az ellenségeskedés leállításának feltételeit, a közelmúltban hangsúlyozták, hogy a tűzszünetet részesítik előnyben.

 

Nem állunk háborúban Oroszországgal.”

– mondta Macron beszédében, hangsúlyozva, hogy Európának az a kötelessége, hogy kiálljon Ukrajnával a tűzszünet elérése érdekében, majd békét hozzon.

Emmanuel Macron azt is kijelentette, hogy a béke létrejötte után Európának „új biztonsági egyensúlyt” kell kialakítania.

Scholz hasonló hangot ütött meg pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott hosszas telefonbeszélgetése során. Scholz a hívás után Twitteren közölte, hogy három pontot szorgalmazott Putyinnál, amelyek közül az első a következő volt: „A lehető leggyorsabban tűzszünetet kell kötni Ukrajnában”.

Az a követelés, hogy Oroszország azonnal vonuljon vissza, és vonja ki erőit Ukrajna területéről, nem szerepelt a három pont között.

Miután a múlt héten Washingtonban találkozott Joe Biden amerikai elnökkel, Mario Draghi olasz miniszterelnök is azt mondta, ideje elkezdeni a békemegállapodáson gondolkodni.

 

Egyetértettünk abban, hogy továbbra is támogatnunk kell Ukrajnát és nyomást kell gyakorolnunk Moszkvára, de elkezdünk rajta gondolkodni, hogyan építsünk békét.”

– jelentette ki Draghi.

Annak ellenére, hogy hangsúlyozzák Ukrajna melletti támogatásukat, az a tény, hogy az EU három legnagyobb országának vezetői közel azonos álláspontot fogadtak el a béketárgyalásokról, a Politico szerint arra utal, hogy a trió megpróbálja rákényszeríteni az ukrán vezetőket a tárgyalásokra.

Ukrán tisztviselők viszont azzal érvelnek, hogy a Moszkvának adott engedmény a területükön – beleértve a Krímet is – megnyitná az ajtót a területükre irányuló jövőbeni orosz behatolás előtt.

Mario Draghi béketárgyalásokra való felhívásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Karen Donfried, az USA európai külügyekért felelős miniszter-helyettese azt mondta, hogy bár az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy a konfliktust végül diplomáciai úton fogják megoldani, a kormányzat prioritása továbbra is Ukrajna megvédésének segítése.

 

Ma arra összpontosítunk, hogy Ukrajna kezét a lehető legnagyobb mértékben megerősítsük a csatatéren, hogy amikor eljön az ideje, Ukrajna a lehető legnagyobb befolyással rendelkezzen a tárgyalóasztalnál.”

– mondta pénteken újságíróknak.

Washington egyelőre nem aggódik amiatt, hogy az Ukrajnát támogató USA vezette koalíció európai támogatottsága gyengül. Egy magas rangú amerikai tisztviselő hangsúlyozta, hogy az ilyen európai viták nem új keletűek, és továbbra is egységes a cél. Rámutatott arra is, hogy Szlovákiától Németországig készen állnak arra, hogy Ukrajnát fegyverrel lássák el.

Figyelemre méltó azonban a megosztottság Európa legnagyobb országai, az EU keleti tagállamai és az USA között.

 

Giuseppe Conte volt olasz miniszterelnök, aki jelenleg az ország Öt Csillag Mozgalmát vezeti, és Draghi koalíciójának tagja, azt mondta, hogy az EU-nak megfontoltabb stratégiára van szüksége.

A kezdeti szakaszt követően (amikor katonai segélyekkel segítettünk), az egész EU-nak a tárgyalásokra és a nyomásgyakorlásra kell koncentrálnia a politikai megoldás érdekében.”

 

(888/Politico)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére