Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Assange repül a nagykövetségrõl, ha Ecuadorban az ellenzék nyer a választásokon

888.hu

2017.02.09. 14:58

El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövõ heti elnökválasztáson a legfõbb ellenzéki jelölt nyer - errõl maga Guillermo Lasso, az ellenzéki Creo-Suma szövetség elnökjelöltje beszélt a The Guardian címû baloldali brit napilapban csütörtökön közölt interjúban.
LONDON, 14:58

El kell hagynia Julian Assange-nak Ecuador londoni nagykövetségét, ha a dél-amerikai országban a jövő heti elnökválasztáson a legfőbb ellenzéki jelölt nyer – erről maga Guillermo Lasso, az ellenzéki Creo-Suma szövetség elnökjelöltje beszélt a The Guardian című baloldali brit napilapban csütörtökön közölt interjúban.

Úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a WikiLeaks alapítója távozzon országa nagykövetségéről, mert ott-tartózkodása túl sokba kerül és már nem indokolt – adta hírül az MTI.

Választási győzelme esetén Lasso arra fogja kérni Assange-t, hogy hivatalba lépésétől számítva 30 napon belül hagyja el Ecuador londoni nagykövetségét.

A legújabb közvélemény-kutatásokban Guillermo Lasso 7 százalékponttal még a kormánypárt jelöltje, Lenín Moreno mögött áll, de az utóbbi hetekben jelentősen növelni tudta népszerűségét.

A The Guardian szerint Julian Assange-nak várhatóan hamarosan akkor is távoznia kell Ecuador londoni nagykövetségéről, ha a dél-amerikai országban nem Lasso győz. Guillaume Long külügyminiszter a lapnak elmondta, hogy a londoni nagykövetség dolgozói kezdenek belefáradni a helyzetbe.

Valószínűleg ez a legszigorúbb őrizet alatt tartott nagykövetség a világon"

– mondta. Az épületet a brit rendőrség és a titkosszolgálat szoros felügyelet alatt tartja azóta, hogy ott 2012 júniusában Julian Assange menedéket kapott, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. A WikiLeaks-alapító négy és fél éve nem hagyta el az épületet. Attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, miután a WikiLeaks rengeteg, amerikai államtitoknak minősülő dokumentumot tett közzé.

Az ecuadori külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a jogi procedúra túl lassan halad Svédországgal, és az ügy miatt a brit kormány több kétoldalú kapcsolatot is megszakított Ecuadorral.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére