Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Átállásra szólította fel a fehérorosz ellenzék a hadsereget

Békési Marcell

2020.11.05. 20:51

Alakul a Fehérorosz Majdan. Bár az amerikai is, csak amiatt Kína tapsol.

A fehérorosz ellenzék csütörtökön felszólította a hadsereget, hogy álljon az oldalára, és ne támogassa többé Aljakszandr Lukasenka elnök kormányát.

Egy saját népük elleni háborúba akarják önöket belerángatni”

– üzente Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője és Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja, egykori oktatási miniszter a katonáknak.

„Lukasenkának nem maradtak már tartalékai, hogy hatalmon maradhasson” – hangsúlyozta a két ellenzéki a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett felhívásában. A hadseregnek inkább a nép iránt kellene hűségesnek lennie, és nem lenne szabad követnie az „illegális parancsokat” – tették hozzá.

Cihanouszkaja csütörtökön Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral

Az ellenzéki vezető szerint a megbeszéléseken a fehérorosz gazdasági és politikai válság békés rendezéséről esett szó. Hozzáfűzte, megköszönte az osztrák kancellárnak azt, hogy más európai uniós vezetőkhöz hasonlóan ő sem ismeri el többé Lukasenkát Fehéroroszország elnökeként.

A kancellár hivatala korábban közölte, hogy Kurz teljes támogatásáról biztosította a fehérorosz demokráciapárti mozgalmat és civil társadalmat.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta – amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Az ellenzék és az Európai Unió szerint a választások nem zajlottak tisztességes keretek között. Az EU a Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére