Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria is Brüsszelt támadja migránspolitikája miatt

Forisek Ádám

2017.06.12. 15:28

Míg a hazai ellenzék a kerítést bontaná le, addig nyugati szomszédainknak eszükbe se jutna ilyesmi: az olasz-osztrák határon található Brenner-hágónal felépített, határ menti átléptetõ rendszer bármikor beüzemelhetõ - mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter.
BÉCS, 15:28

Míg a hazai ellenzék a kerítést bontaná le, addig nyugati szomszédainknak eszükbe se jutna ilyesmi: az olasz-osztrák határon található Brenner-hágónal felépített, határ menti átléptető rendszer bármikor beüzemelhető – mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter.

Doskozil a Kurier című lap hétfői számában fejtette ki álláspontját a határzárról arra a kérdésre, hogy Ausztria felkészült-e az Olaszországból érkező nagyobb migránsáradatra.

A miniszter szerint a 2015-ös évhez hasonlóan Ausztria, Olaszország közvetlen szomszédjaként igen kiszolgáltatott helyzetben van, ezért leszögezte: nem ismétlődhetnek meg a 2015-ös év eseményei. Doskozil már korábban is arra figyelmeztetett, hogy nem szabad arra hagyatkozni, hogy nem történik majd semmi.

Günther Platter tiroli tartományi vezető május végén úgy nyilatkozott, hogy egyelőre stabil, nyugodt és "átlátható" a helyzet a Brenner-hágónál, azonban más intézkedésekre van szükség, ha többen érkeznek. Nem zárta ki, hogy szükség esetén lezárhatják a hágónál lévő határszakaszt.

Az osztrák közszolgálati Ö1 rádió korábbi beszámolójában az is elhangzott, hogy a határszakaszt elméletileg pár órán belül le tudnák zárni, amennyiben erről megszületik a politikai döntés. 

Az ausztriai Tirolt és az olaszországi Dél-Tirolt összekötő Brenner-hágóhoz tartozó határirányítási rendszer tavaly nyáron elkészült, de "menekültáradat hiányában" a határ ellenőrzését egyelőre nem kezdték meg. A konténerekben elhelyezett regisztrációs központban 24 óra alatt 1200 embert tudnak nyilvántartásba venni, mintegy 160-an fogják ellátni az adminisztratív teendőket. Nagyobb menekültáradat esetén 240-en is dolgozhatnak a regisztrációs központban. 

Doskozil a hétfői nyilatkozatában kijelentette: a földközi-tengeri útvonalon ismét sokan érkeznek:

Úgy tűnik, hogy hasonlóan a 2015-ös helyzethez, mindez jelenleg csak keveseket érdekel Brüsszelben"

A miniszter szerint fogy az idő, ezért végleg ki kell építeni az unión kívüli menekültközpontokat. Így helyes lépésnek nevezte, hogy Olaszország befogadóhelyek kiépítésére törekszik Csádban és Nigerben. 

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére