Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így választott Ausztria

Horváth József György

2017.10.15. 08:59

Kövessétek a 888-on a vasárnapi osztrák parlamenti választás legfontosabb mozzanatait. Friss hírek, eredmények, elemzések. Tartsatok velünk!
FORRÓSÁV:
  • A Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt nyerte a választásokat!
  • Megvan az előzetes végeredmény: az FPÖ a második!
  • Mintegy háromszáz ember tüntet az osztrák parlament előtt
  • Az SPÖ nehéz időkre számít
FONTOS:
  • Ausztria csatlakozott a lázadókhoz!
  • Kurz szerint Ausztriának változásra van szüksége
  • A választások legnagyobb kérdése, hogy a Néppárt kivel fog koalícióra lépni
  • A bukott kancellár retteg egy jobboldali koalíciótól
EZ TÖRTÉNIK:

22:57 - Véget ért a közvetítésünk!

A német Bundestag-választást követően egy újabb történelmi voksoláson vagyunk túl. Ausztriában az emberek csaknem 60 százaléka szavazott a jobboldali változásra.

Jómagam (Bertha László) és kollégám (Horváth József György) nevében is köszönöm, hogy ilyen sokan velünk tartottatok!

22:20 - Még egyszer az előzetes végeredmény

Osztrák Néppárt (ÖVP) 31,36%
Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 27,35%
Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 26,75%
NEOS 4,96%
Pilz Listája 4,14%
Zöldek 3,32%

Az eredmény csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges. Az előzetes végeredmény alapján a Sebastian Kurz vezette ÖVP végzett az első helyen, szoros csatában második lett a szintén jobboldali, bevándorlásellenes FPÖ, így a harmadik helyen a szociáldemokrata SPÖ végzett. Bejutott még a parlamentbe a liberális NEOS, valamint Pilz Listája. A migránssimogató Zöldek azonban nem lépték át a 4%-os bejutási küszöböt, így kiestek a törvényhozásból.

22:11 - A választások margójára

A Nézőpont Intézet elemzője, Deák Dániel az osztrák választások kapcsán a 888.hu megkeresésére elmondta, hogy az eredmény újabb pofont jelent a bevándorláspárti európai baloldal számára. Folyamatosan gyengülnek az európai baloldali pártok, három hete Németországban szenvedett történelmi vereséget a SPD, de Hollandiában és Franciaországban is jelentősen visszaestek a szocialisták. Ebbe az európai trendbe illeszkedik bele Ausztria is – mondta a szakértő. Deák szerint ez a lázadás az európai baloldal ellen egyértelműen annak a következménye, hogy sem a migrációs, sem a gazdasági válságot nem tudták megfelelően kezelni, az európai polgárok helyett másokat – bevándorlókat, globális pénzügyi tőke elvárásait – igyekeztek képviselni ezek a pártok. A mostani osztrák jobboldali fordulat azt üzeni, hogy Ausztria többsége is nemet mond az európai identitás feladására. A mostani választás győztese, Sebastian Kurz kifejezetten jó kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal, illetve a második erőnek számító Osztrák Szabadságpárt is többször világossá tette, hogy elismeri Orbán Viktor teljesítményét.

21:59 - Nagyjából ezen a szinten mozog az európai baloldal

Íme, ők tüntetnek Bécsben a lehetséges jobboldali (ÖVP-FPÖ) kormánykoalíció, de azon belül is Strache és a "nácik" ellen.

21:45 - Mégis az FPÖ lesz a második?!

  • ÖVP 31,36%
  • FPÖ 27,35%
  • SPÖ 26,75%
  • Neos 4,96%
  • Pilz 4,14%
  • Zöldek 3,32%

Az eredmény csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges.

21:33 - Merkel gratulált

A szebb napokat is megélt német kancellár telefonon gratulált Sebastian Kurznak az Osztrák Néppárt győzelme miatt.

21:22 - Kurz stabil kormányt szeretne

Sebastian Kurz, a választásokat megnyerő Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a voksolás után nyilatkozva nem kötelezte el magát egyetlen koalíciós lehetőség mellett sem. Az elemzők leginkább egy néppárti-szabadságpárti koalícióra számítanak, a kormányalakítási megbízáshoz jutó Kurz azt mondta, hogy számos lehetőséget lát, és egyelőre ezek egyikét sem zárja ki. Hozzátette, hogy stabil kormányt szeretne.

21:15 - Nagyon gyorsan létrejöhet az ÖVP-FPÖ koalíció

Az FPÖ főideológusa, Andreas Mölzer szerint a "fekete-kék" koalíció relatíve gyorsan létrejöhet a választásokat követően.

21:11 - A német baloldal szerint veszélyben az osztrák demokrácia

Aggodalmának adott hangot az osztrák választások előzetes végeredménye kapcsán az SPD. A bukott német szocialisták szerint aggasztó, hogy az emberek közel 60 százaléka a jobboldali pártokat támogatta.

20:47 - Itt az előzetes végeredmény

A szavazatok 99,6 százalékának megszámlálásánál kijelenthető, hogy a Sebastian Kurz vezette jobboldali, konzervatív ÖVP nyerte az előrehozott választásokat, míg második helyen a szocialisták (SPÖ) végeztek. Harmadik lett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), 5,1 százalékos eredményt ért el a liberális NEOS, valamint bejutott a parlamentbe Pilz Listája. A Zöldek pedig mehetnek az utcára. Az eredmény csak a levélszavazatok megszámlálása után, csütörtökön lesz végleges

20:35 - Osztrák alkancellár: ez egy nagyon szép nap!

Wolfgang Brandstetter osztrák alkancellár a választási győzelmet követően a jelenlévő újságíróknak kijelentette, hogy "ez egy nagyon szép nap". Brandstetter szerint Kurz képes lesz véghez vinni a szükséges reformokat az ország érdekében. Arra a kérdésre azonban nem adott választ, hogy milyen koalíció alakulhat a választásokat követően.

20:23 - Marine Le Pen gratulált az FPÖ-nek

A 2017-es francia elnökválasztás második helyezettje, Marine Le Pen a Twitteren gratulált az Osztrák Szabadságpártnak a választási eredményükért.

20:04 - A szocialisták ifjúsági szervezete ellenzékbe vonulna

Az SPÖ ifjúsági szervezetének elnöke szerint a pártnak ellenzékbe kell vonulnia a választásokat követően. Julia Herr szerint sem a Kurz-féle ÖVP-vel, sem pedig a Strache által vezetett FPÖ-vel nem szabad koalícióra lépnie az SPÖ-nek. Érik az ÖVP-FPÖ koalíció?

19:52 - Óriásit bukott a legirritálóbb politikai formáció, keserű kudarc érte a Zöldeket

A friss részeredmények is azt mutatják, hogy a legirritálóbb alakulat, a migránssimogató Zöldek kiesnek a parlamentből. Vezetőjük, Ulrike Lunacek keserű kudarcnak, súlyos csalódásnak nevezte az eredményt. Emlékeztetett arra, hogy Európa-párti, erős ellenzéki szerepre készültek.

19:47 - Megszólalt az osztrák elnök is

Alexander Van der Bellen államfő az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy Kurzot fogja megbízni kormányalakítással, ha a végeredmény megfelel az eddig ismeretessé vált részeredményeknek. Az elnök mindazonáltal előbb konzultációkat folytat a parlamentbe jutott többi párt vezetőjével.

19:39 - VÉGRE! Máris rettegnek a rettegők

Mintegy 300 ember vonult az osztrák parlament elé, hogy tiltakozzon a két jobboldali párt, az ÖVP és az FPÖ lehetséges kormánykoalíciója ellen. A tüntetők azt kiabálják, hogy "soha többé fekete-kék" – utalva a pártok színeire.

19:25 - Kurz: rengeteg munka vár ránk

A választásokat megnyerő Osztrák Néppárt kancellárjelöltje szerint rengeteg munka vár rájuk, ugyanis egy új politikai stílust és kultúrát kell megteremteniük az országban. Sebastian Kurz a támogatói előtt kijelentette, hogy elérték a céljukat, lehetővé tették a változást.

19:18 - Jön fel az FPÖ, nagyon szoros lesz a második helyért zajló küzdelem

19:07 - Aggódik a Zsidó Világkongresszus

Óva intett a Zsidó Világkongresszus (WJC) vasárnapi közleményében attól, hogy részt vegyen a következő osztrák kormánykoalícióban az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), egy olyan szélsőséges párt, amely – mármint a szervezet szerint – pártolja a rasszizmust és az antiszemitizmust, illetve indulatokat szít a kisebbségek ellen. Szomorú és aggasztó, hogy egy ilyen formáció a szavazatok több mint negyedét megszerezte, és akár az ország második legerősebb pártjává válhat – jelentette ki Ronald Lauder, a WJC elnöke.

19:01- A szocialista Christian Kern nehéz időkre számít

A jelenlegi kancellár szerint a következő 5 évben meg kell erősíteniük a szociáldemokrácia iránti bizalmat az emberekben. A bukott politikus nehéz időkre számít.

18:56 - Strache: "Az osztrákok 60 százaléka szavazott az FPÖ programjára”

Heinz-Christian Strache szerint az FPÖ nagy sikert ért el a választásokon, és egyértelmű, hogy az osztrákok 60 százaléka szavazott az FPÖ programjára – utalva ezzel arra, hogy álláspontjuk szerint Sebastian Kurz átvette a programjukat.

18:51 - Ezek a legfrissebb részeredmények!

A vasárnapi osztrák parlamenti választásokról közzétett legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett. A friss részeredmény a szavazatok 75,9 százalékának megszámlálásával alakult ki. A választást eszerint is az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte meg, 31,7 százalékkal. A jelek szerint a Zöldek mégsem jutottak be a parlamentbe, mert nem érték el az ehhez szükséges 4 százalékos küszöböt.

  • ÖVP 31,7 %
  • SPÖ 27,0%
  • FPÖ 25,9%
  • Neos 5,1%
  • Pilz 4,3%
  • Zöldek 3,8%

18:43 - Szoros verseny lehet még a második helyért

Az előrejelzések szerint továbbra sem kérdéses, hogy a jobboldali, szigorú bevándorláspolitikát ígérő Osztrák Néppárt nyeri a választásokat. A második helyen azonban még bármi előfordulhat, pláne úgy, hogy a bukott szocialisták továbbra is őrzik népszerűségüket a fővárosban. A jelenlegi előrejelzések azt mutatják, hogy az SPÖ megelőzheti a korábban második helyre mért FPÖ-t, a migránssimogató Zöldek pedig ki is eshetnek a parlamentből.

18:32 - A Vörös Bécs nem hazudtolja meg magát

Az első- és másodgenerációs bevándorlóktól hemzsegő osztrák főváros nem adja fel "elveit". A jelenlegi becslések alapján Bécsben továbbra is az SPÖ a legerősebb.

  • SPÖ 34,9 %
  • ÖVP 21,9%
  • FPÖ 21,1%
  • Pilz 7,5 %
  • Zöldek 6,1%
  • Neos 6,0%

18:26 - A SORA felmérése alapján 1995 óta nem szerepeltek ilyen rosszul a Zöldek

Szép nap ez a mai, nem?

18:14 - A bevándorlásellenes FPÖ vezetője is köszönetet mondott

Heinz-Christian Strache  – Kurzhoz hasonlóan – a közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Az FPÖ az exit poll eredmények alapján megelőzte a szocialista SPÖ-t, amely a II. világháború óta most szerepelt a legrosszabbul.

18:05 - Így nézhet ki az osztrák parlament alsóháza

Az előrejelzések szerint az ÖVP-nek 57, az FPÖ-nek 51, az SPÖ-nek 49 képviselője lesz a 183 tagú parlamentben. Ez azt jelenti, hogy a néppártiak a jelenleginél 10-zel, a szabadságpártiak 11-gyel több képviselővel rendelkeznek majd, míg a szociáldemokraták 3 képviselői helyet elvesztettek. A kisebb pártok közül a Zöldek a várakozásoktól elmaradva épphogy bennmaradtak a parlamentben, de 4,7 százalékos eredményük csak 9 képviselői helyre elegendő az eddigi 24 helyett. A hasonló alapelveket valló Pilz Listája viszont bekerült a törvényhozásba 4,3 százalékos eredménnyel, 8 képviselővel. A liberális NEOS a várakozásoknak megfelelően szerepelt, 5,3 százalékos eredménnyel várhatóan 9 képviselője lesz, ugyanannyi, mint eddig.

17:46 - A Facebookon mondott köszönetet Ausztria következő kancellára

17:42 -  Csütörtökre várható hivatalos végeredmény

A előzetes, nem hivatalos végeredmény késő estére várható; hivatalos végeredmény pedig csütörtökön!

17:31 - Kizárólag azok a pártok tudtak érdemben erősödni, melyek a bevándorláspolitika szigorítását ígérték

Az előzetes eredményekből tökéletesen kirajzolódik, hogy egyedül a Kurz-féle Osztrák Néppárt (ÖVP), valamint a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tudott számottevő plusz szavazatokat szerezni a korábbi parlamenti választásokon elért eredményekhez viszonyítva.

17:24 - A különféle cégek által készített felmérések alapján biztosra vehető Kurzék győzelme

Az eddig publikált exit poll eredmények alapján aligha lehet kérdés, hogy az Osztrák Néppárt nyeri a választásokat. A második helyen vélhetően a szintén jobboldali, bevándorlásellenes FPÖ végez. Az eddigi legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ várhatóan a harmadik helyre csúszik vissza. Először kerülhet be a Nemzeti Tanácsba a Zöldpártból kivált Pilz Listája.

17:18 - Újabb exit poll eredmény!

 

 

17:01 - Exit poll: a jobboldali Osztrák Néppárt nyerte az előrehozott választásokat!

A Sebastian Kurz vezette ÖVP nyerte az előrehozott választásokat az exit poll felmérések alapján. A másik jobboldali párt, a bevándorlásellenes FPÖ a második helyen végzett!

  • ÖVP: 31%
  • FPÖ: 29%
  • SPÖ: 25%
  • NEOS: 6%
  • Grüne: 4%
  • Pilz: 4%

16:30 - Már csak 30 perc és véget ér a szavazás

Pontban 17 órakor minden szavazóhelyiség bezár, ezt követően pedig nyilvánosságra hozzák az első exit poll eredményeket. Addig is itt van egy dal a valaha volt legnagyobb osztrák popsztártól:

16:11 - Senki sem gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy a Néppárt választást nyerhet

Az elhibázott bevándorláspolitikának, valamint Sebastian Kurz előretörésének köszönhetően a feje tetejére állt az osztrák belpolitika. Az egy éve még 20% körüli népszerűséggel rendelkező, a közvélemény-kutatásokban a harmadik helyen álló ÖVP a mostani választások abszolút favoritjának számít. Kurz vezetésével a pártnak ma már egyértelmű csalódást jelentene, ha 30 százalék alatti eredményt érnének el, illetve ha nem ők nyernék a választást.

15:55 - Soha nem látott médiaérdeklődés övezi a mostani választást

A világ minden tájáról érkeztek sajtómunkatársak Ausztriába, hogy az előrehozott parlamenti választásokról tudósítsanak. Az OE24 beszámolója szerint mintegy 900 médiamunkás akkreditálta magát, ehhez hasonló médiaérdeklődésre korábban nem volt példa.

15:39 - Sebastian Kurz a Twitteren mondott köszönetet az elmúlt hetek, hónapok munkájáért

15:18 - Strache reményei szerint az FPÖ minden idők legjobb eredményét érheti el

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke a listavezetők közül utolsóként adta le szavazatát. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint az eredmények azt fogják mutatni, hogy megnövekedett a pártjába vetett bizalom. Õ is azt hangoztatta, hogy arra számít: a választók egyértelműen feljogosítják a pártokat, hogy változtassanak a jelenlegi politikai irányzaton. Reményei szerint a szabadságpárt minden idők legjobb eredményét érheti el. Az FPÖ a legtöbb szavazatot 1999-ben szerezte, csaknem 27 százaléknyit.

15:07 - Valahol már véget ért a szavazás

Időközben egy tartományban, Vorarlbergben 13 órakor véget ért a szavazás. Ott az eddigi adatok alapján többen szavaztak, mint 2013-ban.

14:55 - Rengetegen szavaznak

Hivatalos adatokat ugyan nem közöltek még, de az OE24 beszámolója szerint nagyon magas részvétel várható Bécsben és Burgenlandban is. A fővárosban egész délelőtt nagy volt a sorban állás, egyes hírek szerint némelyik körzetben már délelőtt 40 százalékot meghaladó volt a részvétel.

14:11 - A németek közben már előre sivalkodnak

Reinhard Marx német bíboros szerint borús képet fest az osztrák választás, és aggodalmának adott hangot az ausztriai politikai helyzet miatt.

13:55 - Ez a csinos szőke leányzó lenne Kurz barátnője?

13:53 - A liberálisok és a zöldek is nagyot álmodtak

Leadta szavazatát több olyan, kisebb párt listavezetője is, amelyet szintén esélyesnek tartanak arra, hogy bekerüljön a parlamentbe. Matthias Strolz, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) elnöke ezt követően úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a választások nyomán létrejövő új kormányban "több lenne az új erő, mint a régi". Hozzátette, hogy pártját "koalícióképesnek" tartja, tehát adott esetben kész tárgyalni más pártokkal az esetleges koalíciós részvételről is.

Ulrike Lunacek, a Zöldek listavezetője az oe24 televíziónak azt hangoztatta, hogy reményei szerint a választáson magas lesz a részvételi arány, és pártjának is sok szavazat jut. Kijelentette, a választás nyomán olyan koalíciót szeretnének látni, amely a jövőbe vezeti Ausztriát, és "nem okoz nehézségeket Európának".

12:50 - Kurz is megszólalt

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke - akit a kancellári poszt legesélyesebb várományosának tartanak - az óriási sajtóérdeklődés okozta káosz miatt a szavazóhelyiségbe érkezésekor nem tudott nyilatkozatot tenni. Távozása után annyit mondott, hogy jó eredményben reménykedik, és bízik abban, hogy a választók az országban a pártja által szükségesnek tartott változásokra szavaznak. Újra arra biztatott továbbá mindenkit, hogy vegyen részt a voksoláson

12:48 - Kern még reménykedik

Szavazatát leadva Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke rövid nyilatkozatában optimistának mondta magát, és jelezte: arra számít, hogy pártja meglepetést okoz az előrejelzésekhez képest. Hozzátette, hogy a szavazás után hosszú ünneplésre készülnek. Videoüzenetében Kern ismét arra kérte a választókat, hogy pártjára szavazzanak, és tegyék lehetővé, hogy szociáldemokrata, a világra nyitott kormány alakuljon meg.

12:45 - Van der Bellen is megszólalt

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választás végeredményének ismertetése után Alexander van der Bellen államfő megkezdi konzultációit a parlamentbe jutott pártok vezetőivel az új kormány alakításáról - erről maga az elnök beszélt Bécsben, miután leadta szavazatát. Van der Bellen kijelentette, nagyon fontosnak tartja, hogy minden választásra jogosult részt vegyen a voksoláson. "Álláspontom szerint a szavazás nem luxus, hanem kötelesség" - szögezte le.

12:08 - Kern és Kurz már szavazott

A bukott szocdem kancellár feleségével járult az urnák elé.

Kurz egy iskolában szavazott.

11:18 - Az összes szám, amit tudnod kell

Mennyien szavazhatnak? Hány mandátumról sorsáról döntenek? A legfontosabb számokat IDE KATTINTVA olvashatjátok el.

10:57 - Ha már Ausztria...

Van egy kiváló osztrák metál zenekar, csekkoljátok!

10:50 - Az Al Jazeerán már elkezdődött a rettegés!

10:46 - Négy forgatókönyv lehetséges a koalícióra

Szakértők szerint négy koalíciós lehetőség képzelhető el a vasárnapi előrehozott osztrák parlamenti választásokat követően; a felmérések alapján a legvalószínűbb az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) összefogása - mondta Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1csatornán vasárnap.

A kutató szerint az első forgatókönyv - amely szinte kizárható -, a jelenlegi nagykoalíció folytatása lenne, de annak éppen azért lett vége, mert a néppártiak "kifaroltak" az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) folytatott együttműködésből.

Szintén valószínűtlen, hogy a szociáldemokraták a szabadságpártiakkal álljanak össze - folytatta -, mert rengeteg a témakülönbség a két szervezet között és egy ilyen lépéssel a szociáldemokraták "leírnák magukat" szövetségi szinten.

A harmadik forgatókönyv, amely a legvalószínűbb, a néppárt és a szabadságpárt koalíciója lenne. Jelezte: Sebastian Kurz, az ÖVP vezetője sok témában, a többi között a bevándorlás és a migránspolitika ügyében is nagyon hasonló célokat fogalmazott meg, mint az FPÖ.

A negyedik pedig - említette Molnár Tamás Levente -, az osztrák és bajor női népviselet színei után "dirndli-koalíciónak" is nevezett összefogás lenne, de ehhez az kellene, hogy a néppárt (amely az eredeti feketéről türkizkékre cserélte a színét) nagyon jó eredményt érjen el, és a Zöldek, valamint a liberális NEOS (rózsaszín) is bejusson a parlamentbe, elérje a 4 százalékos küszöböt.

10:18 - Random menő tweet

10:06 - A fiatalok is változást akarnak Ausztriában

63 ezer első szavazó teheti le a voksát ma Ausztriában. A fiatalok körében elsősorban Kurz és az FPÖ a favorit. A Krone cikke szerint a voksoló fiatalok közül sokan változást akarnak hazájukban.

09:41 - Kaliforniában is Kurznak szorítanak

Nem is akárki, hanem maga a Terminátor! "Arnie" jókívánságait itt hallgathatjátok meg!

09:30 - Már javában szavaznak Ausztriában

Van, ahol már reggel 6 óta, máshol később kezdődött a szavazás. Most már mindenhol voksolhatnak az osztrákok, egészen délutánig. A zárás sem egyszerre történik majd, így ötkor részeredményeink is lesznek már!

08:59 - Kurz győzelmével Orbán Viktor és Magyarország is egy új szövetségest nyerhet

A rendkívül fiatal, mindössze 31 éves jobboldali kancellárjelölt, Sebastian Kurz a nagy esélyese minden tekintetben az osztrák parlamenti választásnak - mondta a 888.hu-nak nyilatkozva Nógrádi György. A szakértő szerint Magyarország, a V4-ek és Orbán Viktor egyaránt komoly, új szövetségest nyerhet azzal, ha az illegális bevándorlást elutasító Kurz alakíthat kormányt Bécsben. A teljes interjút ITT tudjátok elolvasni!

08:57 - Szavazás a cikk alján!

Szerintetek ki lesz a befutó?

08:55 - Szegény Kurzot már sok mindennel vádolták..

Vádolták már ballib Facebook-oldalak fasizmussal, xenofóbiával, és rasszizmussal is. Egyre azonban senki nem jött rá. Az igazságra.

Sebastian Kurz valójában Kylo Ren!

Menő!

08:52 - Menetrend

Ausztriában országosan vasárnap 17 órakor fejeződik be a választás. Mivel sok választókörzet már ezt megelőzően bezár, várhatóan röviddel 17 óra után már részeredmények is ismeretessé válnak.

A 16 évesnél idősebb osztrák állampolgárok vehetnek részt a választáson, a szavazásra jogosultak száma megközelíti a 6 és fél milliót.

08:50 - Előrejelzések

A vasárnapi előrehozott választások megnyerésére a felmérések alapján az ÖVP-t tartják esélyesnek, Kurz pártjának támogatottsága az elmúlt napokban 32-34 százalék között mozgott. Az SPÖ és az FPÖ 24-26 százalékot szerezhet, a NEOS, a Zöldek és a Pilz Listája pedig egyenként 5-7 százalékot érhet el.

08:45 - Utolsó mondatok a választás előtt

Kurz elmondta, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzni szeretne a vasárnapi előrehozott választáson, és azt követően pozitív változások felé kívánja vezetni Ausztriát. A jelenlegi külügyminiszter pártjának "turnébuszában" nyilatkozott az oe24 televíziónak, kampányzáró körútján. Leszögezte, hogy abban reménykednek, a szavazók támogatása révén megnyerhetik a választást, és elindíthatják azokat a reformokat, amelyeket szükségesnek látnak. Kurz még a kampányzáró körút előtt nyilatkozva ismét az adóterhek csökkentését helyezte kilátásba, és megerősítette azt az álláspontját is, hogy szigorúan korlátozni kell az illegális bevándorlást az országba.

Az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache az oe24 televízióban megismételte azt a meggyőződését, hogy pártja a közvélemény-kutatói várakozásoknál is jobban fog szerepelni a választáson. A szabadságpárti elnök ismét leszögezte, hogy nem szeretnék, ha ismét milliós menekültáradat érné el Ausztriát, és el kívánják kerülni azt is, hogy az országban iszlamizálódás vegye kezdetét.

A kisebb pártok közül szombaton a liberális NEOS tartotta kampányzáróját. Matthias Strolz elnök reményét fejezte ki, hogy megerősödve kerülnek ki a választásból, és akár a kormánykoalícióba lépésről is tárgyalhatnak majd.

08:40 - A bukott szoci Kern kancellár retteg a Néppárt és a Szabadságpárt összefogásától

Christian Kern leköszönő osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetője pártjának szombati kampányzáró rendezvényén óvott attól, hogy a másnapi parlamenti választások eredményeként a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az attól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciója jöjjön létre. Kern ezúttal arról beszélt, hogy egy ilyen koalíció a szociális vívmányok leépüléséhez vezetne.

Kern utolsó vergődését az Echo TV rögzítette:

08:36 - Így teltek az utolsó napok

A választásra jogosultak részvételre buzdítása határozta meg az ausztriai közbeszédet szombaton, egy nappal az előrehozott parlamenti választás előtt. "Menj el és szavazz!" - ez volt olvasható Bécs belvárosában, a turista- és kampányforgatagban egy óriásplakáton a parlament közvetlen közelében. Erre szólította fel a 6,4 millió választásra jogosultat Alexander Van der Bellen államfő is a hét közepén közzétett videoüzenetében. "Közösen döntünk ezen a vasárnapon arról, milyen irányba haladjon országunk. (...) A lakosság a politikától vár válaszokat korunk és jövőnk sürgető kérdéseire" - fogalmazott. Tekintettel arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint még az utolsó napokban is sok volt az olyan választó, aki bizonytalan, nem döntötte el, kire adja szavazatát, a vasárnapi voksoláson induló pártok vezető politikusai is azon fáradoztak, hogy meggyőzzék az embereket a részvétel fontosságáról.

Az előrejelzések tanúsága szerint a szavazókra a kampány heteiben jobban hatottak azok az aggodalmak, amelyek az elmúlt két évben a nemzetközi migrációs válság miatt keletkeztek, mint a hagyományos választási témák, például a munkahelyteremtés, az adóterhek csökkentése és a szociális igazságosság.

A bevándorlás problematikája a kormányzó nagykoalíció válságában is kulcsszerepet játszott, a migráció korlátozása lényegében szakítópróbának bizonyult az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) együttműködésében. A felmérések szerint a kampányban is azok a pártok bizonyultak sikeresebbnek, amelyek szigorúbb bevándorláspolitikát helyeztek kilátásba.

A választási elemzők az ÖVP és a bevándorlóellenes jelszavaktól sem mentes kampányt folytató Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalícióját tartják a legvalószínűbbnek, és az ÖVP-t vezető, markánsan politizáló Sebastian Kurzot jövendő kancellárnak.

Bár az Európai Unió központi intézményei nem szólnak bele a tagországok nemzeti választásaiba, Brüsszelben sem felejtették el, hogy a 2000-es évek elején az ÖVP-FPÖ koalíció súlyos kérdéseket vetett fel az európai értékek tiszteletben tartásával kapcsolatban. Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője mindazonáltal egy szombati lapinterjúban úgy nyilatkozott, most "kivitelezhető" ennek a két pártnak a koalíciója, ha az FPÖ egyértelműen kiáll az uniós együttműködés mellett. Egyes osztrák pártok a kampányban arra is hivatkoztak, hogy az FPÖ egy "Öxiten", Ausztria EU-ból való kilépésén munkálkodik, a szabadságpárt azonban hivatalosan nem beszél erről. Kurz pedig maga is állást foglalt amellett, hogy az EU központi szerepét korlátozni kell azokra a feladatokra, amelyeket csak ezen a szinten lehet elvégezni.

08:20 - Ilyen volt a kampány

Az internetes közösségi oldalak, mindenekelőtt a Facebook jelentős szerepet játszottak a vasárnapi ausztriai előrehozott parlamenti választás kampányában, és egyes vezető pártokat az a vád is érte, hogy hamis Facebook-oldalakkal megpróbálják lejáratni konkurenseiket.

Az APA osztrák hírügynökség szombati összesítése szerint a parlamentbe kerülésre esélyes hat párt listavezetői mintegy 2300 hírt tettek fel Facebook-oldalaikra május eleje óta, amikor Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője bejelentette az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) fenntartott koalíciós együttműködés befejezését. Kurznak azt a beszédét egyébként 640 ezren nézték meg csak a közösségi oldalon keresztül.

A hat listavezetőnek összesen 1,8 millió követője van, a legtöbbel az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) vezető Heinz-Christian Strache rendelkezik (753 500) Kurz előtt (700 ezer). Az SPÖ-t vezető Christian Kern jelenlegi kancellár bejegyzéseit 233 ezren követik rendszeresen. Ami a támogató bejegyzéseket illeti, Kurz rendelkezik a legtöbb, 1,3 millió lájkkal, Strache (1,1 millió) és Kern (925 800) előtt. Strachénak és Kurznak sok külföldi - főleg német - támogatója is van.

A legsúlyosabb botrányt két hamis Facebook-oldal okozta, amelyeket a néppárt és a sajtó az SPÖ egyik tanácsadójához, az Izraelben még augusztusban pénzmosás gyanújával letartóztatott Tal Silbersteinhez köt, és amelyekben Kurzot próbálták lejáratni, egyebek között úgy, hogy antiszemitának és rasszistának állítják be, de egy ízben még Soros György bevándorláspárti bérenceként is igyekeztek feltüntetni. A néppárt valószínűleg parlamenti vizsgálatig viszi az ügyet, azt viszont egyelőre nehéz megmondani, hogy végül is melyik pártnak ártott többet, az ÖVP-nek vagy az SPÖ-nek.

Az APA szerint a Facebook-használat másik tanulsága, hogy az olvasók leginkább azokat az oldalakat osztják meg, amelyek videókat is tartalmaznak. Mindhárom nagy párt vezető jelöltjei éltek ezzel a lehetőséggel, és ezek a bejegyzések komoly keresletnek is örvendtek. Szakértők szerint a közösségi oldalak egyre nagyobb szerepet játszanak a politikai eszmék terjesztésében és a választási kampányokban. Az azonban egyelőre nehezen mérhető, hogy milyen mértékben befolyásolják a szavazók gondolkodását, rá tudják-e bírni őket arra, hogy változtassanak eredeti voksolási szándékukon.

08:10 - Ausztria választ!

Szerintetek ki lesz a befutó?

08:00 - Szép jó reggelt! Indul a közvetítés!

Délután 3-ig én (HJGY) viszem a közvetítést, 15:00 után, egészen eredményhirdetésig pedig Laci fogja kommentálni és elemezni a történéseket, megspékelve a legfrissebb hírekkel. Tartsatok velünk!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére