Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikai határőrök szerint az USA történetének legsúlyosabb válsághelyzete alakult ki a mexikói határnál

Vincze Viktor Attila

2019.04.03. 22:05

Az amerikai határõrök szerint a mostani krízis minden idõk legveszélyesebb migrációs válsághelyzetének számít. Az amerikai határ védelmét ellátó szervezet tagjai úgy vélik, hogy nagyban hozzájárulna a krízishelyzet kezeléséhez, ha Donald Trump amerikai elnök minél hamarabb lezárná az amerikai-mexikói határt.

A Nemzeti Határvédelmi Tanács elnöke, Brandon Judd közlése szerint a déli határszakaszokon törvényellenes módon átlépő illegális bevándorlóknak a minden eddiginél nagyobb és folyamatosan növekvő száma miatt kialakult migrációs válsághelyzet a legrosszabb az amerikai határőrizeti szervezet működésének történetében.

Ez egy olyan súlyos válsághelyzet, amilyet az Amerikai Vám- és Határőrség az 1924-es létrejötte óta eddig még soha nem tapasztalt. Sürgősen tenni kell valamit a válsághelyzet enyhítésére, mert anélkül csak hamarosan tovább romlik a helyzet"

– mondta a szervezet vezetője a WMAL rádiónak nyilatkozva.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium adatai szerint a határőrök februárban 76 ezer, márciusban már 100 ezer illegális bevándorlót fogtak el törvényellenes határátlépés miatt. A válsághelyzet kialakulása nagyrészt annak a következménye, hogy az utóbbi fél évben a Mexikón keresztül az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai bevándorlókat teljesen új jelenségként több ezer fős csoportokba, migránskaravánokba szervezték a migráció mögött álló erők.

A migránskaravánok megjelenése következtében rekordgyorsasággal megnőtt az amerikai határhoz érkező illegális migránsok száma, illetve emellett még megváltozott az USA felé tartó tömeg összetétele is. A korábban főként egyedülálló férfiakból álló illegális határátkelő tömeg a migránskaravánok megjelenésével egy teljesen új összetételű csoporttá változott, amely már jelentős részben családokból és rokoni közösségekből áll.

A határőrség vezetőjének elmondása szerint a válsághelyzetet az végképp kezelhetetlenné tette, hogy az illegális migránsok családok formájában való tömeges megjelenésére – az elmúlt évtizedek eltérő tapasztaltai alapján – egyáltalán nem voltak felkészülve az amerikai határőrizeti és belügyi szervek.

A 2000-es években az amerikai határőrök az elfogott illegális migránsok többségét egész egyszerűen visszatoloncolták Mexikóba. A jelenleg hatályos szabályozás alapján azonban az elfogott migránsokat a határőröknek már zárt táborokba kell szállítaniuk, ahol őrzött keretek között tartják őket egészen addig, amíg nem születik döntés az amerikai tartózkodásukkal kapcsolatos hivatali ügyben.

A táborokat főként egyedül érkező férfiak elhelyezésre alakították ki az amerikai hatóságok, ami a migránskaravánok megérkezésével azonnali problémát okozott, mivel a karavánokkal érkező családokat a hatóságok nem helyezhették el az egyének őrzését szolgáló létesítményekben. Mivel hirtelen több tízezer családos illegális migránst nem tudtak a törvényi előírásoknak megfelelően elhelyezni, ezért végül a határőrség azt a döntést hozta meg, hogy a családosan érkező migránsoknak megengedik, hogy az USA területén belül bárhova elmehessenek, azzal a kikötéssel, hogy jelenjenek meg majd a beutazásukkal összefüggő hivatalos tárgyalásokon és határozathozatalokon.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az így szabadon engedett illegális migránsok nagy valószínűséggel sok évre eltűnnek az amerikai hatóságok látóköréből, és csatlakoznak az USA területén élő sok millió illegális munkavállalóhoz.

A határőrség szakmai vezetője szerint a mostanra kialakult migrációs válsághelyzet fölszámolásához a határőrizet pénzügyi és létszámbeli megerősítése mellett nagy segítséget jelenthetne az is, ha Donald Trump elnök egy időre beváltaná a napokban megfogalmazott fenyegetését és tényleg lezárná ideiglenesen a mexikói-amerikai határt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére