Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az amerikaiak figyelmeztetõ lövést adtak le az irániaknak

Tóth Dalma

2017.01.09. 17:58

Az amerikai haditengerészet figyelmeztetõ lövéseket adott le az Iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa-öbölben.
TEHERÁN, 17:58

Az amerikai haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le az Iráni Forradalmi Gárda négy hajójára a Perzsa-öbölben.

Az amerikaiak szerint az iráni hajók nagy sebességgel közelítettek az amerikai romboló felé a Hormuzi-szorosban. Próbáltak kapcsolatot létesíteni az iráni hajókkal, de hiába szólították fel őket, hogy lassítsanak. A Mahan nevű amerikai romboló három figyelmeztető lövést, egy amerikai helikopter pedig figyelmeztető füstjelzést adott le. Az iráni hajók 800 méterre közelítették meg a Mahant, amely két másik amerikai hajót kísért – adta hírül az MTI.

A Hormuzi-szoros igen fontos terület a regionális biztonság és a világgazdaság szempontjából. Az olajszállítmányok egyharmada érkezik a világ más pontjaira a szoroson keresztül. Amerika és Kína számára létfontosságú, hogy a tengeri forgalmat semmi se akadályozza ezen a területen, hiszen innét kapják a gázt és az olajt – írja az RT.

Közben az iráni törvényhozók hétfőn jóváhagyták azt a javaslatot, amely értelmében az iszlám köztársaság a költségvetési kiadások öt százalékát fogja védelmi célokra fordítani. A jövőben Irán azt tervezi továbbá, hogy fejleszteni fogja a nagy hatótávolságú rakétáit, a fegyveres drónjait és a kiberhadviselést.

A január 20-án hivatalba lépő Trump még tavaly márciusban beszélt arról a legnagyobb amerikai Izrael-lobbiszervezet rendezvényén, hogy Irán rakétái nem csak Izraelre, de Európára és végső soron egyszer majd talán az Egyesült Államokra is fenyegetést jelenthetnek, és "ezt nem fogja megengedni". A republikánus elnök azt ígérte, hogy leállítja a programot.

Irán a nukleáris programjáról kötött megállapodás óta több kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétával. Az egyezség azt tiltja, hogy Teherán kifejezetten atomtöltet célba juttatására szolgáló rakétákkal kísérletezzen, de Teherán azt állítja, a kipróbált hordozó eszközök nem atomtöltethez készültek. Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár ennek ellenére úgy vélte, hogy a rakétakísérletek "nincsenek összhangban a megállapodás konstruktív szellemével".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére