Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Egyesült Államokban élő magyarok is az '56-os forradalomra emlékeznek

Ányos Miklós

2019.10.22. 10:18

Ünnepséggel és amerikai magyarok kitüntetésével emlékeztek meg 1956. október 23-ról Washingtonban és több amerikai nagyvárosban.

Az Egyesült Államok fővárosában, a Kennedy Központ épületében tartott ünnepségen beszédet mondott Szabó László, Magyarország amerikai nagykövete, Nagy P. Tibor, az amerikai külügyminisztérium államtitkára és Thomas B. Modly, a haditengerészeti tárca helyettes államtitkára. Szabó László beszédében elmondta:

Mi, magyarok, a szabadság népe vagyunk, kis országként, de nagy nemzetként időről időre azt mertük mondani, elég volt a zsarnokságból, és szembe mertünk szállni nálunk sokkal erősebb hatalmakkal.

A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy 1956-ban a több százezer megszálló szovjet katona és a kommunista karhatalom ellenére a magyar emberek kiálltak a szabadságért. ’56 teremtette meg a rendszerváltoztatás alapját is 1989-ben, amikor egy fiatal jogász, Orbán Viktor az elsők között követelte a szovjet csapatok kivonását és a demokratikus átalakulást.

Az ünnepségen átnyújtották az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a Louisianában élő Alex Kropognak és feleségének, valamint Révész Kingának. A Kropog házaspár a louisianai Árpádhon nevű magyar település múzeumának létrehozója és gondozója, Révész Kinga pedig a washingtoni magyar tudósklub elnöke.

Vasárnap Dél-Kaliforniában és a Los Angelesben is megemlékezéseket tartottak a helyi magyarok. A San Fernando völgyében élő magyarok délelőtt Tarzanában a helyi magyar református egyház, a Reményik Sándor Keresztyén Magyar Iskola, a helyi cserkészcsapat, valamint a magyar főkonzulátus szervezésében tartottak megemlékezést, amelyen Széles Tamás nagykövet, Los Angeles-i főkonzul köszöntötte az ünneplőket.

Szintén vasárnap délután a Los Angeles-i McArthur Parkban, a Mindszenty téren lévő 1956-os emlékműnél gyűltek össze a magyarok. Az 1969-ben emelt, 56 láb magas emlékmű előtt is Széles Tamás főkonzul mondott ünnepi beszédet. Felidézte az ’50-es évek kommunista terrorját, a „vérben született” forradalom felemelő napjait, a szabadságharc során tanúsított bátor ellenállást, majd a kegyetlen kádári megtorlást, és százezrek elmenekülését az országból. Külön méltatta az Amerikába érkezett menekülteket, akik nem koldultak, hanem keményen dolgoztak és tanultak új, kényszerű hazájukban. Idézte Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi beszédét, amely a pesti srácok bátorságáról szólt, valamint Csoóri Sándor írását, melyben a Nagy Imre újratemetése alkalmából rendezett nagygyűlésről hiányolta a „tetteseket”.

Hétfő este Magyarország ENSZ-nagykövetsége adott fogadást a forradalom tiszteletére, szombaton a kaliforniai Redwood Cityben, míg vasárnap San Franciscóban fognak emlékezni és ünnepelni a helybéli magyarok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére