Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az egyik legismertebb hadúr ezúttal a béke mellett szólt

Tóth Dalma

2017.04.29. 19:58

Afganisztán egyik leghírhedtebb nagyura arra kéri a tálibokat, hogy tegyék le a fegyvereket és kezdjék meg a béketárgyalást a kormánnyal.
KABUL, 19:58

Afganisztán egyik leghírhedtebb nagyura arra kéri a tálibokat, hogy tegyék le a fegyvereket és kezdjék meg a béketárgyalást a kormánnyal. 

Az iszlamista szervezet, a Hezb-i-Iszlami vezetője, Gulbuddin Hekmatyar tavaly szeptemberben kötött békeszerződést az afgán kormánnyal, akit emiatt sok kritika ért a társadalom részéről. A szervezet az Al-Kaidával és a tálibokkal is együttműködött. Gulbuddin Hekmatyar 1993 és 1994 között Afganisztán miniszterelnöke volt, majd 1996-ban rövid ideig ismét kormányfőként tevékenykedett. A békeszerződés részeként a hadúr és a hívei is közkegyelemben részesültek - írja a Deutsche Welle.

Az 1980-as években a szovjetek ellen harcoló Hekmatjart azzal vádolják, hogy a polgárháborúban az 1990-es években lövette Kabult, több ezer ember életét kioltva, amiért a "kabuli mészáros" gúnynevet kapta. 

Az ENSZ februárban oldotta fel a hadúr ellen még 2015-ben bevezetett szankciókat, azaz a vagyonbefagyasztást, az utazási tilalmat és a fegyverembergót. 

A katonák és rendőrök ellen rendszeresen támadást intéző tálibok azután erősödtek meg az országban, hogy a NATO missziója 2014 végén befejeződött - írja az Euronews.

"Miközben a Mudzsahedin győzelem napját ünnepeljük, annak is örülhetünk, hogy az iszlamisták vezetője üdvözölte az afgán kormány békére való felhívását. Hazai földön van, saját népe körében. Az afgánok ugyancsak örömmel hallották ezt. Reméljük, hogy ez mások számára is példaként szolgálhat"

- mondta Abdullah Abdullah vezető tisztségviselő.

Afganisztánban pénteken két katona meghalt, egy pedig könnyebben megsebesült az Iszlám Állam harcosai elleni támadásban. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére