Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU befagyasztja a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

888.hu

2016.12.13. 21:58

BRÜSSZEL, 21:58

Az Európai Unió a jelenlegi körülmények között nem nyit újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket Törökországgal – áll az uniós szakminiszterek keddi nyilatkozatában, amelyet Ausztria nem volt hajlandó elfogadni, mivel Bécs a folyamat teljes befagyasztását tartotta volna kívánatosnak a Törökországban tapasztalható tömeges jogsértések miatt.

A jelenlegi körülmények között nincsen tervben újabb fejezetek megnyitása"

– olvasható az EU soros elnöksége által kiadott nyilatkozatban, amelyben megjegyezték, hogy azt nem egyhangúlag, mindössze túlnyomó többséggel fogadták el keddi ülésükön az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei – írja az MTI.

Az Európai Unió az Ankarával kötött migrációs megállapodás keretében márciusban ígéretet tett rá, hogy új lendületet adnak a török csatlakozási tárgyalásoknak, a pénzügyi és költségvetési politikára vonatkozó 33-as fejezetet ennek megfelelően meg is nyitották júniusban.

Az 1999 óta EU-tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, de a 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot fejezetet sikerült megnyitni, s ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni - a tudományos és kutatási fejezetet.

Nemrégiben az Európai Parlament (EP) is éles bírálatokat fogalmazott meg a júliusi törökországi puccskísérletet követően bevezetett elnyomó intézkedések miatt, a képviselők az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztését követelték.

Az EP állásfoglalása jogilag ugyan nem kötelező érvényű, mégis komoly felháborodást váltott ki Ankarában. Recep Tayyip Erdogan török elnök arra figyelmeztetett: ha az Európai Unió még továbbmegy a parlamenti határozatnál, akkor országa megnyitja a határokat az ott tartózkodó menekültek előtt.

A törökországi hatalomátvételi kísérlet során a puccsistákat nem számítva közel 250 ember halt meg, mintegy kétezren pedig megsebesültek. A történtek után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban. Legkevesebb 40 ezer embert bebörtönöztek, 130 ezret elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére