Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az exit pollok szerint a Merkel által vezetett pártszövetség nyert

888.hu

2017.09.24. 18:09

BERLIN, 18:09

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Amennyiben ez lesz a hivatalos végeredmény, akkor kijelenthető, hogy a CDU/CSU páros a leggyengébb eredményt érte el 1949 óta.

Az AfD egy picit jobban szerepelt a vártnál, őket 13 százalékra, vagy kevesebbre mérték a közvélemény-kutatások, a párt a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező párt lehet a Bundestagban. Alexander Gauland, a párt kampányát vezető egyik úgynevezett csúcsjelölt azt mondta, hogy Bundestag-pártként "hajtóvadászatot" indítanak Angela Merkel ellen, és "vissza fogják szerezni az országot" a németeknek.

Az AfD-n kívül a liberális FDP is bejutott a Bundestagba. A párt 2013-ban esett ki, most a szavazatok 10-10,5 százalékát szerezte meg.

A szociáldemokratáknak semmi sem jött össze: amikor Martin Schulzot megválasztották a párt kancellárjelöltjének, akkor támogatottságuk azonos volt a CDU/CSU koalícióéval. Ebből a kedvező pozícióból sikerült leépíteniük magukat. 2013-as eredményéhez képest a párt 5 százalékot rontott. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Ez tehát minden idők legrosszabb eredménye a párt számára.

Az uranzárás utáni első nyilatkozatában Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak. A Bundestag-frakció eddigi vezetőjével, Thomas Oppermann-nal közösen adott sajtónyilatkozatban mindketten hangsúlyozták, hogy továbbra is Martin Schulz pártelnöknek kell vezetnie a pártot. "Együtt győzünk, együtt veszítünk" — hangoztatta Oppermann.

Az exit pollok alapján a kisebb pártok mind erősödtek, és az új Bundestagban az eddigi öt helyett hét párt szerez képviseletet.

Az eddigi ellenzéki pártok közül a Zöldek szerepeltek jobban, támogatottságuk a 2013-ban szerzett 8,4 százalékról 9,2-9,4 százalékra emelkedett.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a négy évvel ezelőtti 8,6 százalék után a szavazatok 8,9 százalékát gyűjtötte össze.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére