Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iraki kurdoknál folytatódik a hajsza az olaj után

Vincze Viktor Attila

2018.02.07. 17:10

Hivatalosan a térségben még meglévõ iszlamista fegyveres csoportok ellen indított katonai akciót az iraki hadsereg Kurdisztán területén. Ez alapján nagyon valószínû, hogy az afríni török beavatkozás közben megindított katonai hadmûvelet valójában a térséget ellenõrzõ kurd fegyveres csoportok visszaszorítását szolgálja a nagyhatalmak megállapodása alapján.
KIRKUK, 17:10

Hivatalosan a térségben még meglévő iszlamista fegyveres csoportok ellen indított katonai akciót az iraki hadsereg Kurdisztán területén. Ez alapján nagyon valószínű, hogy az afríni török beavatkozás közben megindított katonai hadművelet valójában a térséget ellenőrző kurd fegyveres csoportok visszaszorítását szolgálja a nagyhatalmak megállapodása alapján.

Az iraki erők hadműveletet indítottak az iráni határ menti hegyvidéki térségben, hogy megtisztítsák azt az alvó terrorsejtektől, és megerősítsék az ellenőrzést a terület felett, amelyen keresztül olajat fognak szállítani a szomszédos országba – közölte az iraki hadsereg.

A határ menti hegyvidéki területek hivatalosan még mindig veszélyesek, mivel két helyi iszlamista fegyveres csoport is aktív ott.

Iraki tisztviselők decemberben hozták nyilvánosságra azokat a terveket, amelyek szerint Kirkukban kitermelt kőolajat szállítanának tartálykocsikkal az iráni Kermánsáhban lévő olajfinomítóba. A műveletnek a múlt héten kellett volna megkezdődnie.

Az iraki közlemény szerint a biztonság és a stabilitás megerősítése, a terroristák alvó sejtjeinek megsemmisítése érdekében indult a hadművelet, átfésülik a Tuz Hurmatót településtől keletre fekvő térséget.

A műveletet az iraki hadsereg 9-ik páncélozott hadosztálya irányítja, és részt vesznek benne a belügyi erők kommandósai, valamint a Népi Megmozdulás Egységei (PMF) nevű iraki ernyőszervezet fegyveresei és hivatalosan a pesmerga harcosok is.

Azonban a pesmergáknak, az iraki kurd fegyveres erőknek a képviselői az akció előtt azt közölték, hogy a kurdok semmilyen formában sem vesznek részt az iraki katonai akcióban. 

A művelethez légi támogatást nyújtanak az Egyesült Államok irányítása alatt álló, Iszlám Állam (ISIS) elleni harcra szerveződött koalíció gépei.

A PMF-en belüli források közölték, hogy az Iszlám Állam megmaradt fegyveresei, valamint a Fehér Zászlók nevű, eddig kevéssé ismert fegyveres csoport emberei tevékenykednek a térségben, akik néhány százan vannak.

Az iraki akció célja a kurdok visszaszorítása is lehet

A nem hivatalos hírek szerint viszont az iraki katonai akció valójában nem az iszlamista csoportok felszámolásáról szól leginkább, hanem sokkal inkább egy olyan átfogó – az egész térség rendezésére vonatkozó – rendezési tervnek a végrehajtásáról, amelynek az egyik legfőbb célja az Irán, Irak és Szíria felől Törökország felé tartó olaj-, valamint gázvezetékek biztosítása. 

A vezetékek biztonságát jelenleg az veszélyezteti leginkább, hogy azok nyomvonala a hivatalosan nem létező, kurd felkelők által ellenőrzött észak-iraki Kurdisztán területén van lefektetve.

A most elindított iraki katonai akció helyszínétől nem messze (150 kilométernyire) – NATO segítő erőként – egy 300 fős magyar katonai kontingens is állomásozik az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére