Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ISIS arra bátorítja a muszlim nõket, hogy robbantsák fel magukat

888.hu

2017.10.08. 15:48

Végsõ elkeseredésében a nõket fanatizálná az Iszlám Állam.
RAKKA, 15:48

Végső elkeseredésében a nőket fanatizálná az Iszlám Állam.

Az ISIS egy kiáltvánnyal fordult a muszlim nőkhöz világszerte. A terrorszervezet arra biztatja női híveit, hogy ragadjanak fegyvert. Eközben az ISIS szinte naponta veszít területeket Szíriában és Irakban – írja az Independent.

Az ISIS arab nyelvű lapjában tette közzé a felhívást, amely szerint a nők kötelessége, hogy dzsihádot hirdessenek.

Manapság, mivel háború folyik az Iszlám Állam ellen, szükségessé vált, hogy a muszlim nők is teljesítsék kötelességüket és minden fronton segítsék a modzsáhedeket ebben a harcban"

– áll az ISIS nőkhöz intézett kiáltványában. Hozzátették, hogy a nőknek

fel kell készülniük, hogy megvédjék vallásukat, mégpedig azáltal, hogy feláldozzák magukat Allahnak."

Mudzsáhidok vagy modzsáhedek: azok a muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban.

A hosszú cikkben azzal is alátámasztják a nők szerepvállalásának szükségességét, hogy felidézik az "iszlám aranykorát", amikor Mohammed próféta oldalán női csapatok is harcoltak.

Egyébként korábban az ISIS kifejezetten arra utasította a nőket, hogy ne harcoljanak. Legfeljebb a dzsihadista propaganda terjesztését engedélyezték nekik.

Az Independent által megszólaltatott radikalizmuskutató, Charlie Winter szerint korábban nem volt még példa ilyen radikális lépésre.

Ennek szerteágazó következményei lesznek, a legfontosabbak a biztonságpolitikai és a terror elleni harc terepén bekövetkező változások, valamint ez ki fog hatni az ISIS elleni harcra Szíriában és Irakban. Ez a lépés valóban precedens nélküli, és azt is mutatja, hogy milyen helyzetben van az ISIS. A cikkből az következik, hogy az eddigi offenzív dzsihád defenzívvé válik"

– mondta Winter.

A legjelentősebb probléma azonban az, hogy az eddigi gyakorlat alapján azok a nők, akik Szíriából és Irakból érkeztek például Európába, kevésbé szigorú biztonsági átvilágításon estek át, mint a férfiak.

Az Irakban harcoló kormányerők jelentései alapján azonban ennek a kiáltványnak voltak előzményei, ugyanis az iraki katonák Moszul ostroma alatt egyre több női öngyilkos merénylővel és orvlövésszel kerültek harcérintkezésbe, ahogy a terrorszervezet mind jobban visszaszorult.

Az ISIS propagandamagazinja, a Rumiyah már júliusban pedzegette, hogy a nőknek is fegyvert kellene fogniuk, de nem azért, mert egyre kevesebb a férfi harcos, hanem a "dzsihád iránti szeretetből". A helyzet azonban változott és komoly hiány mutatkozik férfi harcosokból: az USA vezette koalíciós erők szerint már csak 2000-en tartják a terrorszervezet de facto fővárosát, Rakkát.

A terrorszervezetek eddig nem alkalmaztak nagy számban nőket, ám az al-Kaida 2005-től kezdődően vetett be női öngyilkos merénylőket Irakban. A nigériai Boko Haram követte példájukat. Az iszlámban azonban a nők alacsonyabb rendűnek számítanak, mint a férfiak: kevesebb a joguk és több a kötelességük, valamint a férfi "nevelési célzattal" akár meg verheti a feleségét – sőt, esetenként meg is ölheti. Emiatt a fanatikus iszlamisták általában nem bíznak a nőkben. Éppen ezért a mostani lépés a kétségbeesés jele az Iszlám Állam részéről.

A keményvonalas iszlám a nők alacsonyabb rendűsége miatt az általuk kivitelezett terrortámadások után sokszor nem is nevezik őket "mártírnak". Ez így történt a San Bernardino-i terrortámadásnál, amelyet egy muszlim házaspár követett el, valamint egy tavalyi merénylet után, amikor három női terrorista halt meg Kenyában, miután késekkel felfegyverkezve megtámadtak egy rendőrőrsöt.

A Charlie Winter szerint egyelőre nem látszik a felhívás hatása, ám a szakértő elmondta, hogy komoly következményekkel kell számolni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére