Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iszlám és a nemek közötti egyenlõség: elõször nézhettek élõben focimeccset a nõk

Zelenka Dóra

2018.11.11. 21:35

Nõk százai szurkolhattak a teheráni stadionban. Ez hatalmas elõrelépésnek számít, a nõk ugyanis évtizedek óta el vannak tiltva a népszerû játékoktól, többek között a focitól.

A gyengébbik nem képviselői az ázsiai Bajnokok Ligájának döntőjében szurkolhattak az iráni csapatnak.

A mai nap igazi áttörést hozott, történelmi jelentőségű és ünnepi nap a labdarúgásban"

– jelentette ki a FIFA elnöke Gianni Infantino.

Kiderült, hogy az országban rengeteg nő rajong a futballért, a jegyeladások alapján közel ezer nő nézhette a lelátókról a meccset, akik természetesen a férfiaktól elszeparálva kaptak helyet.

Az iráni nők szinte soha nem vehettek részt férfi sporteseményeken az 1979-es iszlám forradalom óta. A FIFA gyakran folytatott megbeszéléseket az iszlám országgal, hogy engedjék a nők részvételét a nagyobb volumenű meccseken.

A mostani siker a Nyitott Stadionok nevű kezdeményezés eredménye, amelyet több mint 200.000 ember írt alá.

A nagy hollywoodi feministák persze nagyban hallgatnak az iszlám által valóban elnyomott nőkről. Ezekben az országokban ugyanis nem az a helyzet, hogy egy nő pár dollárral kevesebbet keres. Itt a nőknek valóban nincsenek jogai.

Szintén Iránban indultak kezdeményezések a hidzsáb ellen, azonban ezeket azonnal keresztbe is vágták. Egy nő két év börtönt kapott, amiért csupán egy fejkendő elleni tüntetés résztvevője volt. Februárban pedig 29 nőt tartóztattak le, amiért nyilvános helyen levették fejükről a kendőt.

Iránban kilencéves kortól minden lánynak és nőnek viselnie kell nyilvános helyen a hajat teljesen elfedő fejkendőt. Emellett csak laza szabású kabátot hordhatnak, hogy véletlenül se látszódhasson az alakjuk.

A hajukat nyilvános helyen látni engedő nőket korábban sokkal enyhébb büntetéssel sújtották, de ebben sem volt sok köszönet, általában két hónap szabadságvesztést és mintegy 6300 forintnak megfelelő pénzbüntetést szabnak ki rájuk.

Szaúd-Arábiában is hasonló helyzettel kell szembenézniük a nőknek. Itt idén kapott először nő jogosítványt. 

Mindez valóban előrelépés, mégis szomorú, hogy 2018 végén még csak itt tartanak.

Számos olyan dolog van, amely még mindig tilos a nők számára.

Nem nyithatnak és tulajdonolhatnak bankszámlát. Nem vásárolhatnak nagy értékű ingóságot, ahogyan ingatlant sem. Egyedül nem szállhatnak repülőgépre. Nyilvános helyen kizárólag a családoknak fenntartott helyen ülhetnek le, és nem dönthetnek házasságról, válásról sem.

Éljenek a női egyenjogúságért küzdő hangos aktivisták, akik sem az iráni sem pedig a szaúdi nők mellett nem kívánnak kiállni!

Ráadásul legutóbb a „híres” ír énekesnő, Sinead O'Connor tért át az iszlám vallásra, és kezdte el hordani a fejkendőt az iszlám szépségeit hirdetve. Az eltévedt énekesnő mit sem sejt arról, hogy mindeközben micsoda elnyomásban élnek még mindig ezek a nők, és tettével csak megnehezíti a valóban jogokért küzdő nők helyzetét.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére