Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az úzvölgyi temetőgyalázás „szellemi” alapja: a román futballhuliganizmus

Horváth Tamás

2019.06.15. 08:58

Ismerve a sovinizmust gerjesztő román futballhuligánok eddigi ténykedéseit, igazából csak idő kérdése volt, hogy mikor történik egy, az úzvölgyi eseményekhez hasonló gyalázatos akció.

Több mint egy héttel az Úzvölgyében történt temetőgyalázás után – egyébként teljes joggal – még mindig a román soviniszták példátlan akciója tematizálja a honi közbeszédet.

Az már az első felvételek megtekintése után egyértelművé vált, hogy a magyar, osztrák és német katonák sírjait megszentségtelenítő, a fakereszteket kitépkedő csürhe főként román futballhuligánokból állt.

A soviniszta drukkerek úzvölgyi jelenléte egyáltalán nem érte meglepetésként azt, aki csak egy kicsit is ismeri a román futballhuliganizmus történetét, tudniillik a féktelen magyargyűlölet a mozgalom egyik fundamentuma.

Habár a múlt hét csütörtöki akciójuk minden eddigit alulmúlt (a legalapvetőbb emberi minimum, hogy katonák sírjait nem gyalázzuk meg – még akkor sem, ha történetesen ellenséges oldalon harcoltak), a román szurkolók a múltban párszor már „kitettek magukért”, nem volt tehát előzmények nélküli az úzvölgyi incidens.

A teljesség igénye nélkül összeszedtük a legsovinisztább román csapatok és a válogatott szurkolói által az elmúlt években elkövetett magyarellenes incidenseket.

Steaua Bukarest

A Steaua a legnépszerűbb és egyben a legsikeresebb román klub, összesen 26 alkalommal nyerték meg a bajnokságot.

A szurkolók rivalizálásban állnak a másik két legnépszerűbb bukaresti csapat, a Dinamo és a Rapid rajongóival, azonban a sovinizmusban és a féktelen magyargyűlöletben konszenzus van közöttük.

A Steaua ultráival és huligánjaival igazán 2009 nyarán ismerkedhetett meg a magyar közvélemény, amikor is a román rekordbajnokot összehozta a sors az Újpesttel az Európa-liga-selejtezőben.

A bukaresti meccsen az ilyenkor megszokott magyarellenes rigmusok skandálása mellett egy molinót is kihúztak a steauások, melyen a következő szöveg volt olvasható: „Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig.”

A visszavágón az újpesti ultrák egy nagyvonalú kiírással válaszoltak a románok gyalázkodására: „A magyar édesanyák a világ legszebb asszonyai! Oly gyönyörűek, melyekről ti álmodni sem mertek! A leendő királyaitok”

Az Újpesten megrendezett meccsen egyébként mondani sem kell, hogy a románok nem nagyon bírtak magukkal, törtek-zúztak a Szusza Ferenc Stadion számukra fenntartott szektorában.

Dinamo Bukarest

A Dinamo a városi rivális Steaua után a második legnépszerűbb román focicsapat. Szurkolói a Steauánál és a Steaua drukkereinél csak a magyarokat gyűlölik jobban.

Különösen azóta nem érzik magukat komfortosan, amióta a Sepsi személyében székelyföldi, magyar identitású klub is játszik a román élvonalban.

Tavaly áprilisban Sepsiszentgyörgyön – a szokásos verbális magyargyalázás mellett – zászlót raboltak és kerítést feszegettek, idén év elején pedig egy félreérthetetlen kiírással „kedveskedtek” a székelyföldi csapat szurkolóinak: „Nem akarunk hallani semmiféle autonómiáról, mert itt csak Románia és csak a Dinamo létezik.”

A Dinamo-szurkolók román nyelvű üzenete

Rapid Bukarest

A harmadik legnépszerűbb fővárosi gárda, a Rapid Bukarest fanatikusai sem túlzottan kedvelik a magyarokat. A legnagyobb botrányt 2013-ban okozták, amikor az akkor még magyar tulajdonossal rendelkező Kolozsvári Vasutas elleni meccsen magyar zászlót égettek.

Magyar zászlót égettek a rapidosok Kolozsváron

A sors azóta alaposan elbánt a Rapiddal, a csapatot 2016-ban pénzügyi problémák miatt kizárták a román első osztályból, a jövő évi szezont a második ligában fogják megkezdeni (a harmadosztályt idén nyerték meg).

Juventus Bukarest

A „futottak még” kategóriába tartozik a román labdarúgásban az 1992-ben alapított Juventus Bukarest. A csapat 2018 óta hivatalosan ASC Daco-Getica Bukarest néven szerepel, sőt a klub „hagyományos” címerét is le kellett cserélniük, miután az olasz sztárcsapat, a Juventus illetékesei nem nézték jó szemmel, hogy a bukarestiek a klubnevet és a címert is szinte egy az egyben a torinói gárdáról másolták.

A Juventus Bukarest egy éven belül kétszer is masszív magyarellenességgel hívta fel magára a figyelmet. 2017 tavaszán – még a másodosztályban – a Sepsit fogadták bajnoki mérkőzésen, melyen a klub mindössze 10-11 éves, a lelátón helyet foglaló utánpótlás játékosai úgy „dobták fel” a hangulatot, hogy végig a „Kifelé a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták.

Juventus Bukarest: lopott név, lopott címer és magyarellenesség

Egy évvel később már az élvonalban kerültek össze a felek, a Juventus Bukarest azonban ekkor sem hazudtolta meg önmagát, a találkozó előtt egy soviniszta, magyarellenes dal szólt a hangosbemondóból.

A fővárosiak egyébként nem sokáig élvezhették a román Liga I légkörét, egy szezon után tök utolsóként zuhantak vissza a másodosztályba.

Universitatea Cluj

Kolozsváron két nagy focicsapat van, a még a magyar időkben alapított – és Pászkány Árpád személyében évekig magyar tulajdonossal rendelkező – Kolozsvári Vasutas (mai gúnynevén CFR Cluj), valamint az Erdély román megszállása után 1919-ben létrejött Universitatea Cluj.

Az Universitatea drukkerei hírhedtek soviniszta és magyarellenes nézeteikről, 2017-ben például botokkal és láncokkal támadták meg a Kolozsvári Vasutas magyar szurkolói által szervezett amatőr futballkupa résztvevőit. Az akció végül nem úgy sült el, ahogy azt a románok eltervezték, néhány magyar szurkoló elkergette őket a helyszínről.

A román válogatott

Hasonlóan az itthoni szokásokhoz, a rivális futballcsapatok szurkolói Romániában is együtt látogatják a válogatott mérkőzéseit. Természetesen nem maradhatnak el a magyarellenes rigmusok és kiírások sem, az elmúlt évek magyar-román és román-magyar összecsapásain is számtalan atrocitás történt.

Talán a legnagyobb visszhangja mégis egy, a számunkra meglehetősen mulatságos jelenetnek volt, amikor a 2015. szeptember 4-i magyar-román Eb-selejtező előtt a román szurkolók egymást kezdték el verni a Groupama Arénában, ahogy ezt korábban már a román válogatott más mérkőzésein is megtették.

Az esetről készült képsorok és videók hamar bejárták a világhálót, mindenki a románokon nevetett.

Egymást verték a román szurkolók a Groupama Arénában

Az a szélsőségesen soviniszta és magyarellenes attitűd azonban már kevésbé nevetséges, amely az erre fogékony rétegeket jellemzi Romániában, és amelynek zászlóvivői a román futballhuligánok.

Egy, az úzvölgyi temetőgyalázáshoz hasonló incidens már évek óta a levegőben lógott, s csak idő kérdése volt, hogy mikor történik meg.

Azért tartottuk fontosnak, hogy Úzvölgye kapcsán részletesebben is kitérjünk a román futballhuligánokra, mert egy jól szervezett, összetartó szubkultúrát képviselnek, amely képes bevonzani a fiatalokat.

Igazi erejüket az adja, hogy a román politikai elit és a titkosszolgálatok előszeretettel használják fel őket a magyar-román ellentéteket szítására: köztudott, hogy a magyar kártya kijátszása a mai napig hatékony politikai fegyvernek számít a keleti szomszédainknál.

Csak remélni tudjuk, hogy a román nemzet értelmesebbik fele mihamarabb átlát a szitán, mert a sovinizmus egyik ország érdekeit sem szolgálja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére