Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Baloldali kormánykoalíció alakul Olaszországban

Bertha László

2019.08.28. 20:30

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz – jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában.

Di Maio erről azután beszélt, hogy Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta. Az M5S vezetője kijelentette, hogy mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: „nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások”.

Luigi Di Maio | Fotó: AFP

Az államelnökség szóvivőjének esti sajtótájékoztatója szerint az államfő csütörtök reggelre bekérette Giuseppe Contét a hivatalába. Giovanni Grasso részleteket nem közölt, de mindenki biztosra veszi, hogy az államfő kormányalakítási megbízatást fog adni neki. A két párt, az M5S és a PD számára a neheze ezután következik, hiszen ki kell alakítaniuk a közös kormányprogramot és el kell osztaniuk a kormányzati pozíciókat. Ha sikerül, meg lehet előzni az előre hozott választások kiírását, és enyhíteni tudnak a gazdaság nehézségein.

Érdekesség, hogy a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom korábban éppen az ellen a Demokrata Párt ellen jött létre, amellyel most kormánykoalícióra kíván lépni.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a napokban természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezte az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt esetleges közös kormányalakítását, ehelyett előrehozott választást sürgetett.

Di Maio bejelentését, valamint az új baloldali kormánykoalíció létrejöttét követően várhatóan utcai demonstrációkra szólítja fel híveit a jobboldal.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére