Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Beiktatták hivatalába az új brazil elnököt

888.hu

2023.01.02. 09:20

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva, Brazília demokratikusan megválasztott elnöke vasárnap több mint tucatnyi külföldi államfő jelenlétében letette hivatali esküjét a brazil fővárosban.

 

Mai üzenetem a remény és az újjáépítés üzenete.”

– hangsúlyozta Lula a Kongresszus alsó házában megtartott beiktatási beszédében. Hozzátette: „Ennek a választásnak a demokrácia volt a nagy nyertese”.

A beiktatási ceremónia előtt Luiz Inácio Lula da Silva feleségével, Janjával, valamint az új alelnökkel, Geraldo Alckminnal és feleségével egy nyitott Rolls Royce-szal hajtott végig Brazíliavároson. Az eskütételt követő nagyszabású zenei fesztiválon több mint 40 művész lépett fel.

Lula elődje, Jair Bolsonaro a szokásoktól eltérve nem adta át az elnöki szalagot utódjának, pénteken családjával Floridába utazott.

Lula már 2003 és 2010 között is Brazília államfője volt, akkor kormánya profitált a nyersanyagipar fellendüléséből, és szociális programjai emberek millióinak segítettek kitörni a szegénységből. De az országban a korrupció széles körűen elterjedt. Lulát elítélték korrupció és pénzmosás miatt, de az ítéletet később hatályon kívül helyezték.

 

Bolsonaro elnöksége alatt Brazíliának feszültté vált a viszonya más országokkal az esőerdők irtása miatt, emellett a brazil kormányt az emberi jogok semmibevételével vádolták.

Lula azt ígérte – Bolsonaro nevét nem említve –, hogy miközben nem akarnak elégtételt venni azokon, akik „személyes és ideológiai terveiknek próbálták alávetni a nemzetet”, biztosítani fogják a jogállamiságot. Hozzátette: felelősségre vonják azokat, akik hibáztak, de ez megfelelő jogi eljárás keretében történik majd.

 

A világ vezető hatalmai potenciális stratégiai politikai és gazdasági partnerként tekintenek a Lula vezette Brazíliára. Brazília hatalmas természeti erőforrásai és jelentős mezőgazdasága miatt nagyhatalomnak számít Latin-Amerikában.

Lula a tervei között a környezet- és klímavédelem megerősítését vázolta, emellett a gazdaság lassulása és a magas infláció miatt ismét előtérbe került éhínség ellen is tenni akar.

A 77 éves politikus programjának megvalósítása azonban nem lesz egyszerű, főleg Brazília erősen megosztott politikája miatt. A Kongresszus mindkét házát Bolsonaro szövetségesei ellenőrzik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére