Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Betiltanák a halal és a kóser vágást Olaszországban

Horváth Tamás

2018.10.04. 13:03

A kisebbik olasz kormánypárt, a jobboldali Liga által benyújtott törvényjavaslat illegálisnak nyilvánítaná az állatok szenvedésével járó halal és kóser vágást.

A tervezetet benyújtó Liga-képviselő indoklásában arra hivatkozott, hogy a jelenlegi olasz állatvédelmi törvény hagy egy kiskaput az állatok fokozott szenvedésével járó vágások előtt, amennyiben azok vallási megfontolásból történnek.

A szigorítás elsősorban az Olaszországban élő muszlimokat és zsidókat érintené. A részletes vallási előírások alapján elvégzett rituális vágást előbbiek halalnak, utóbbiak pedig kósernak nevezik. A két eljárás között több különbség is felfedezhető, de mindkettő célja, hogy a vallási előírásoknak megfelelő hústerméket kapjanak az állat levágása után.

Ha az olasz törvényhozás elfogadja a javaslatot, azzal a mediterrán állam olyan országok sorába lépne, mint Lengyelország, Dánia, Norvégia, Svédország, Izland, Litvánia, Belgium és Svájc. A felsorolt államokban ugyanis már tiltva van a halal és a kóser vágás.

Belgium esete azonban egyedi, mert bár Vallónia és Flandria sem kér a rituális állatkínzásokból, de a brüsszeli régióban legálisan lehet halal és kóser vágást végezni, így az egyik legfőbb muszlim ünnep, az Íd al-Adhá idején a városba özönlenek a Belgiumban élő muzulmánok, hogy halal ételekhez jussanak.

Az Íd al-Adhá magyar jelentése áldozati ünnep. A muszlimok arra emlékeznek ilyenkor, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére