Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bizonyítottan ügynök volt Lech Walesa

Sümeghi Lóránt

2016.02.18. 16:18

Az antikommunista ikon, Lech Walesa ügynökmúltja már jogilag is bizonyítható.
VARSÓ, 16:18

Miután tizenhat évvel ezelőtt egyszer már felmentették az ikonná vált antikommunista Lech Walesát, az újonnan előkerült bizonyítékok alapján a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete megerősítette, hogy ügynökmúltja már jogilag is bizonyítható. 

A náci és a kommunista rezsim bűntetteinek kutatásával és nyomozásával foglalkozó Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) ügyésze kedden hat doboznyi, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot foglalt le Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában, miután özvegye, Maria Kiszczak felajánlotta az intézménynek a férje által otthonukban tartott dokumentumok pénz fejében történő átadását.

A lefoglalt iratok közt egy csomagot is találtak, melynek tetejére egy a Czeslaw Kiszczak által 1996 áprilisában írt kísérőlevél volt rögzítve, mely Lech Walesának a kommunista titkosszolgálattal való együttműködését dokumentáló iratok átadására"vonatkozik. A csomagot a kommunista tábornok a varsói központi levéltár igazgatójának címezte, azonban valami oknál fogva mégsem küldte el.

Az IPN elnöke szerint a bizonyítékok eredetiek és elvitathatatlanok:

a doboz a Bolek fedőnevű ügynök 90 oldalas beszervezési és 279 lapos munkadossziéját tartalmazza." 

A beszervezési dossziéban kézzel írt, Lech Walesa "Bolek"-aláírással ellátott együttműködési nyilatkozatot és bevételi nyugtákat is találtak. A munkadosszié a Bolek által készített számos jelentést, valamint a tartótisztek jelentéseit tartalmazza, melyek a titkos ügynökkel tartott találkozásokról számolnak be.

Lech Walesa, aki jelenleg külföldön tartózkodik, saját blogbejegyzésében reagált a legújabb vádakra:

semmiféle tőlem származó anyag nem létezhet. Ha létezne, nem kellene hamisítani. Ezt bebizonyítom a bíróságon." 

A Nobel-békedíjas Lech Walesát, a Szolidaritás független szakszervezet alapítóját és első elnökét, későbbi államfőt egyes lengyel történészek az utóbbi években már többször azzal vádolták, hogy "Bolek" fedőnéven a kommunista állambiztonsági szervek titkos ügynöke volt. Walesa ezeket a vádakat rendszeresen letagadta, azonban az ezredforduló évében történt bírósági felmentés mára már érvényét vesztette, ugyanúgy, mint ahogyan a Walesa személye körüli hősies mítosz is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére