Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Börtönbiznisz amcsi módra: a sittesek nem voksolhatnak

MTI, 888.hu

2020.07.17. 07:05

Hiába támadták a Soros-féle NGO-k, az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság érvényben hagyta azt a floridai törvényt, amely szerint azok az elítéltek, akik még nem rendezték ügyvédi és bírósági számláikat, nem szavazhatnak a november 3-i választásokon.

Az Egyesült Államok atlantai székhelyű kerületi fellebbviteli bírósága májusban döntött úgy, hogy

le kell állítani azoknak a volt elítélteknek a regisztrálását a választásokra, akiknek még függő jogi és anyagi ügyeik vannak.

Több civil szervezet, köztük a Soros-hálózathoz tartozó Campaign Legal Center megtámadta a döntést, és a szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult. A washingtoni testület azonban csütörtökön jóváhagyta a fellebbviteli bíróság álláspontját. A három liberális bíró nemmel szavazott. Csütörtökön este még nem adtak ki írásbeli indoklást.

A Floridai Egyetem egyik politológusprofesszora, Paul Smith, aki a legfelsőbb bírósághoz forduló egyik civil szervezetnek, a Campaign Legal Centernek (Választási Jogi Központ) az alelnöke is, a Politico című lapnak úgy nyilatkozott:

az alkotmánybírósági döntéssel mintegy 775 ezer embertől tagadták meg a szavazás lehetőségét

mind az augusztusi előválasztásokon, mind a novemberi választásokon.

Elemzők szerint az alkotmánybírósági döntés a republikánusok, és személy szerint Ron DeSantis republikánus floridai kormányzó győzelme.

DeSantis ugyanis mindig ellenezte, hogy a büntetett előéletűek bármilyen feltétellel szavazhassanak.

A 2018 őszi félidős választásokon Floridában a szavazócédulákon szerepelt a szavazati jog visszaállítása is bizonyos körülmények között. A floridaiak megszavazták ezt a törvénymódosítást. Később azonban a republikánus többségű floridai parlament olyan törvényt fogadott el, amely megköveteli, hogy a volt elítéltek rendezzék valamennyi – ügyvédi és bírósági – anyagi tartozásukat, mielőtt szavazásra regisztráltatják magukat.

Egy kerületi bíró idén májusban felfüggesztette e törvény hatályát, a republikánusok pedig – észlelve azt is, hogy

különböző civil szervezetek regisztráltatnak egykori elítélteket –,

a fellebbviteli bírósághoz fordultak, amely nekik adott igazat, és felfüggesztette a regisztrációkat. Ezt a fellebbviteli bírósági döntést hagyta jóvá az alkotmánybíróság.

A héten a szövetségi főváros, Washington demokrata párti többségű önkormányzata is választási ügyben hozott döntést. A rendőrségi reformról sürgősséggel elfogadott helyi törvénybe ugyanis beiktatták, hogy

az éppen börtönbüntetésüket töltők is szavazhatnak az ősszel.

Ezzel egy 1955 óta érvényben lévő törvényt írtak felül.

Az Egyesült Államok 48 tagállamában olyan törvények vannak érvényben, amelyek nem teszik lehetővé az elítéltek voksolását.

Több tagállamban ezt a törvényt faji előítélettel is összefüggésbe hozzák. Az 50 tagállam közül csupán az északkeleti Maine államban és Vermontban nem tagadták meg soha a szavazati jogot az elítéltektől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére