Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Breivik kényeskedik: ezúttal vádlóként áll a bíróság elõtt

Horváth József György

2017.01.10. 17:58

A tömeggyilkos már megint karlendítéssel üdvözölte a bíróságot.
OSLO, 17:58

A tömeggyilkos már megint karlendítéssel üdvözölte a bíróságot.

Szokásához hűen, náci karlendítéssel köszöntötte a jelenlévőket a norvég tömeggyilkos Anders Breivik, amikor kedden belépett a bíróság tárgyalótermébe, ezúttal azonban vádlóként. A 77-szeres gyilkos tavaly pert indított a norvég állam ellen azt állítva, hogy sérültek emberi jogai, egy oslói bíróság pedig helyt adott Breivik panaszainak.

A fellebbviteli per kedden kezdődött, és a tervezett ütemezés szerint jövő hét szerdáig tart. A bíró, Oeystein Hermansen rögvest bántónak minősítette Breivik náci karlendítését – a férfi nem először lépett így tárgyalóterembe –, és felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen típusú megnyilvánulásoktól.

A 37 éves Breivik  2011. július 22-én előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét. Két órával később rendőr egyenruhában a merénylő áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc fiatalt – zömmel tizenéveseket – agyonlőtt egy ifjúsági táborban. Az ötmilliós lélekszámú Norvégia lakosságának negyede veszítette el családtagját, barátját, vagy ismerősét Breivik tette miatt. A férfi mindezért a Norvégiában kiszabható legszigorúbb büntetést kapta: 21 év börtönre ítélték, azaz gyilkosságonként mindössze 100 napra. Büntetése ugyanakkor meghosszabbítható, ha úgy ítélik meg, hogy szabadlábra helyezése veszélyes lehet a társadalomra.

Breivik a börtönben három cellát használhat, futópadot, szobabiciklit, számítógépes játékokat kapott, újságokat, magazinokat, könyveket olvashat. Õ mindezek ellenére embertelen bánásmódra, kínzásra panaszkodik, túl gyakorinak tartja, hogy megmotozzák. Panaszáradatának tavalyi tárgyalásán azt  hangoztatta, hogy "emberségesebb lett volna őt lelőni, mintsem úgy bánni vele, mint egy állattal".   Az "állati bánásmód" kapcsán  egyebek közt a mikrohullámú sütőben melegített ételek minőségére utalt. Elviselhetetlennek  tartotta azt is, hogy – mint kifogásolta – gyakran hideg a kávéja, és hogy műanyag evőeszközökkel kényszerül étkezni.

Breivik ugyan magánzárkában van, de látogatókat fogadhat, és a külvilággal is tarthatja a kapcsolatot. Utóbbi alól csak az olyan szélsőségesek a kivételek, akiket Breivik – úgymond – "ártalmas ideológiája cselekvésre ösztönözhetne". A tömeggyilkos egyébként még a börtönben sem él teljes elszigeteltségben: tavalyelőtt karácsonykor például részt vehetett egy mézeskalácssütő versenyen – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére