Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit sportoló: „Ha Tokióban a tömeges részvétel nagy kockázattal jár, senki nem fog odamenni”

888.hu

2020.03.16. 13:40

A nyári olimpiák történetében eddig csak az I. és a II. világháború miatt kellett törölni játékokat – az 1916-ost, az 1940-est és az 1944-est. Voltak csonka, bojkottal terhelt olimpiák – 1976, 1980, 1984 –, de olyan még sosem volt, hogy egy világjárvány miatt kellett volna törölni vagy halasztani. Hát most lehet.

Mindenesetre egyre-másra jelennek meg a nyilatkozatok, amelyek a tokiói olimpia elhalasztását sürgetik. Beszélt erről Trump, beszéltek már erről a japánok is, most pedig brit atléták kérik arra NOB-ot, hogy ejtse az olimpiát.A koronavírus-járvány lassan a sportvilág utolsó, még álló bástyáját is lerombolja.

A woman dressed as a priestess lits the Olympic flame during the Olympic ceremony in ancient Olympia, ahead of Tokyo 2020 Olympic Games on March 12, 2020. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

 

A britek középtávfutója, Guy Learmonth a Guardian című lapnak a következőket nyilatkozta: „Fogalmunk sincs, hogy a jelenleg kezdődő járványnak mi lesz a vége, ebben az ügyben senki sem tud semmit mondani. Természetes, hogy a NOB és az egész világ sikeres olimpiát akar. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, mindenképpen el kell halasztani az eseményt. A hatóságok közül most egy sem tudja garantálni a biztonságos megrendezést. Hiába mondta a japán miniszterelnök, hogy semmi gond nem lesz az olimpiarendezéssel, mi ezt nem így gondoljuk. Reálisnak kell lenni. Ha a brit kormány azt mondja, hogy a járvány tetőzése májusra-júniusra várható, akkor nem hiszem, hogy értelme volna az olimpiai rendezésről beszélni. Nagyon örülnék, ha az olimpiát őszre halasztanák, vagy inkább 2021-re vagy 2022-re” – fejtette ki Guy Learmonth.

A férfi 4x400-as váltóval olimpiai bronzérmes Martyn Rooney azt mondta: bármennyire is fájdalmas tudomásul venni a történteket, a sportolók meg fogják érteni, hogy most nem az olimpia a legfontosabb dolog a világon. „Ha Tokióban a tömeges részvétel nagy kockázattal jár, senki nem fog odamenni” – jelentette ki Rooney.

A brit sportolók egyelőre zárt kapukat döngetnek, mert mind a japán kormány, mind az olimpia szervezőbizottsága, mind pedig Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy a tokiói játékokat az eredeti időpontban, azaz 2020. július 24. és augusztus 9. között fogják megrendezni.

Pedig valamivel több mint 4 hónappal az olimpia kezdete előtt számos sportág kvalifikációs versenyei nemhogy nem zárultak le, de még el sem kezdődtek. Sokat elhalasztottak, megrendezésük bizonytalan.

A halasztások, az áthelyezések szinte szétverik a sportnaptárt, szinte mindegy is mikorra csúsztatnák az olimpiát. Amikor 1964-ben Tokió először rendezett olimpiát, akkor október 10-24. között találkoztak a világ legjobb sportolói. Az őszi rendezés azért nem jelentett gondot, mert a világ sportja akkor teljesen másképpen nézett ki, mint most. 2020-ban fel sem merülhetett az őszi olimpia, mert az szétverte volna a sportágak – különösen a labdajátékok – klubeseményeit, szembement volna a világ legnagyobb sportüzletével, a Premier League-gel. Meg sok minden mással is.

Az olimpia teljes törlése még fájdalmas dolog lenne, biztosak lehetünk abban, hogy ez az, amiről a NOB hallani sem akar. Ebben az esetben ugyanis a játékok fő televíziós jogtulajdonosának számító NBC, az Európa területére 2018-2024 között jogot szerzett Discovery olyan számlát nyújtana be, amely alapjaiban rengetné meg az IOC-t. Tokióról nem is beszélve. A törlést tehát mindenképpen szeretné elkerülni az a NOB, amely láthatóan nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel.

Elhalasztanák az Eb-t az olaszok

A koronavírus-járvány miatt a nyári Európa-bajnokság halasztását kéri az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) az olasz szövetség (FIGC), abban a reményben, hogy így be tudják fejezni a jelenleg szünetelő bajnoki idényt. Megpróbáljuk befejezni a bajnokságot, ez lenne sportszerű és korrekt a klubok rengeteg befektetése és áldozata után – jelentette be vasárnap Gabriele Gravina, a FIGC elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére