Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brüsszel Szaúd-Arábiával küzd egy mecsetért

Forisek Ádám

2018.02.13. 10:28

A brüsszeli nagymecset egy igen érdekes jelenség, ugyanis hiába van a belga fõvárosban, tulajdonképpen Szaúd-Arábia irányítja. A mecset körül terjengõ híresztelések, valamint a Nyugat-Európát sújtó terrortámadások hatására most a belga kormány úgy döntött, lépéseket tesz a mecset ellen.
BRÜSSZEL, 10:28

A brüsszeli nagymecset egy igen érdekes jelenség, ugyanis hiába van a belga fővárosban, tulajdonképpen Szaúd-Arábia irányítja. A mecset körül terjengő híresztelések, valamint a Nyugat-Európát sújtó terrortámadások hatására most a belga kormány úgy döntött, lépéseket tesz a mecset ellen.

A brüsszeli nagymecset Európa egyik legnagyobb muzulmán központjának számít, így rengeteg helyi muszlim látogatja, de sok hívő érkezik külföldről is. Rengetegen járnak ide a hírhedt no-go zónából, Molenbeekből is, ahol számos terrortámadást szerveztek meg.

 

A Híradó beszámolója szerint a nagymecset lényegében állam az államban – teljesen függetlenül működik a belga hatóságoktól, és az európai törvények sem számítanak itt elsődlegesnek. 

Döbbenetes módon a mecset feletti ellenőrzési jogot csaknem ötven éve a belga kormány az olcsóbb kőolajért cserébe átadta Szaúd-Arábiának. Azóta a Nemzetközi Muszlim Szövetség dönti el, ki prédikálhat Brüsszelben, és hogy milyen nézeteket adnak át a helyi muzulmánoknak. Ismerve azt, hogy a brüsszeli nagymecset már korábban is radikális hitszónokai miatt vált hírhedtté, ez a tényező igencsak kétségbeejtő, hiszen muszlimok generációit nevelhették Nyugat- és keresztényellenességre.

49 év után jöhet a változás?

Jan Jambon belga belügyminiszter szerint ugyanis megvonnák Szaúd-Arábiától a nagymecset feletti ellenőrzés jogát. A helyi muszlim közösség felháborítónak tartja a döntést, szerintük semmi baj a nagymecset imámjával. Jan Jambon más állásponton van, hiszen egy parlamenti vizsgálóbizottság megállapításaira hivatkozva azt állította, hogy a nagymecset szalafista befolyás alá került.

A belügyminiszter szerint ezért be kell tiltani a szaúd-arábiai pénzügyi támogatások további folyósítását. Hozzátette: remélik, hogy a javaslatot hamarosan a parlament elé terjeszthetik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére