Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bûnös a dél-koreai államfõ az ügyészség szerint

Kékes Viki

2017.03.06. 09:58

Barátnõjével játszott össze a kenõpénzek elfogadásában.
SZÖUL, 09:58

A dél-koreai elnök korrupciós botrányát vizsgáló különleges ügyészség szerint Pak Gun Hje összejátszott bizalmasával, Csoj Szun Szillel a Samsung Csoport által üzleti előnyszerzés céljából kifizetett kenőpénzek elfogadásában — írja az MTI.

A jelentés szerint Pak és Csoj együtt gyakorolt nyomást a Samsungra és más dél-koreai nagyvállalatokra, hogy adományaikkal támogassanak Csojhoz kötődő alapítványokat cserébe azért, hogy a hatóságok részéről kedvező bánásmódban részesüljenek.

Az ügyészek szerint a február 28-án korrupcióval megvádolt Li Dzse Jong — a Samsung Csoport tényleges irányítója — 36 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kenőpénzt fizetett közvetve Pak elnöknek és Csoj Szun Szilnek, hogy kormányzati segítséget kapjon a vállalat irányításának "zökkenőmentes" átvételéhez. A pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt, akinek annak ellenére volt beleszólása a kormányzati és vezetői kinevezési kérdésekbe, hogy semmilyen hivatalos tisztsége nem volt.

A különleges ügyészség Pakot a többi között korrupcióval, befolyással való üzérkedéssel és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja.

A független ügyészi csoport – amely vizsgálatának eredményeit a múlt héten küldte el az államügyészségnek – jelentésében szerepel az is, hogy Pak és Csoj más emberek neve alatt működő telefonokkal összesen 573 alkalommal beszélt egymással tavaly április és október között. A jelentésben megállapítják továbbá, hogy Paknak köze van ahhoz a 9473 nevet tartalmazó feketelistához is, amelyet tanácsadói a kulturális élet kormánnyal szemben kritikusnak vélt liberális szereplőiről állítottak össze 2015 májusában.

A felfüggesztett államfő egyik ügyvédje hétfőn "kitalációnak" nevezte a Pak ellen felhozott vádakat. Mint mondta, Pak nem kért a Samsungtól semmiféle anyagi támogatást. A Samsung Csoport hétfőn az ügyészség bejelentésére reagálva újfent hangoztatta, hogy nem fizetett semmiféle kenőpénzt.

Pak egyelőre jogi immunitást élvez, noha hivatalából tavaly decemberben ideiglenesen felfüggesztette a dél-koreai parlament. A hatalomból való esetleges végleges eltávolításáról az alkotmánybíróság dönt, amely az elkövetkező napokban állást foglal az ügyben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére