Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Calabriát behúzták, a hagyományosan balos Emilia Romagnában pedig tényezővé váltak Salviniék

Horváth Tamás

2020.01.27. 11:15

A Liga vezetője szerint pártja mozgásba hozta az olasz politikát.

A vasárnapi regionális választás a jelek szerint „döntetlennel” zárult: Calabriát a jobboldal, Emilia Romagnát a baloldal szerezte meg. A Matteo Salvini vezette jobboldali pártkoalíció Calabriában leváltotta a korábbi baloldali vezetést. Ugyanez Emilia Romagnában nem sikerült, ahol erőteljes Salvini-ellenes mozgósítással a baloldal megtartotta magának az utóbbi hetven évben mindig is „vörös” tartományt.

Calabriában a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) jelöltje, az ügyvéd Jole Santelli 55 százalék fölött teljesített a húsz százalékponttal lemaradó baloldali jelölttel, Pippo Callipóval szemben.

A tartományban 44,3 százalékos volt a szavazási részvétel, majdnem ugyanannyi, mint az öt évvel ezelőtti regionális választásokon. Az M5S a 2018-as parlamenti választásokon szerzett 40 százalékról tíz százalék alá zuhant abban a tartományban, ahol a legtöbben részesültek a mozgalom kezdeményezésére – a „szegénység felszámolására” – bevezetett állampolgári alapjövedelemben.

Emilia Romagnában a tartomány volt elnökeként újraindult, baloldali Bonaccini 51,4 százalékot szerzett a jobboldali Borgonzoni 43,7 százalékával szemben. A hagyományosan baloldalinak számító tartományban az ehhez a politikai oldalhoz tartozó Demokrata Párt (PD) 34 százalék fölött teljesített, a Liga megközelítette a 32 százalékot. A teljes eltűnést kockáztatja az M5S, amely az eddigi adatok alapján 3 százalékot szerzett, éppenhogy súrolva a tartományi képviselő-testületbe való bejutáshoz szükséges határt.

Matteo Salvini | Fotó: MTI Fotóbank

A baloldal mozgósításának köszönhetően Emilia Romagnában 67,7 százalékos volt a részvétel a 2014-es 37,7 százalék után.

A mostani választást követően a Matteo Salvini vezette jobboldal 12, a baloldal 6 tartományt irányít, további két tartomány autonóm.

Nicola Zingaretti, a PD főtitkára éjszakai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Olaszország visszatért a kétpólusú, baloldali-jobboldali politikához. Utalt arra, hogy az M5S erőteljes gyengülése átrendeződéshez vezethet a Giuseppe Conte vezette PD-M5S kormányban. Zingaretti köszönetet mondott a Hering-mozgalomnak, amely a jobboldal október végén Umbriában aratott győzelme után alakult meg, éppen Salvini megállítására.

Matteo Salvini éjszaka elsőként kommentálta az eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a Liga mozgásba hozta az olasz politikát, és még a baloldali Emilia Romagnában is megvetette a lábát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére