Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

CIA: már 2012-ben elpusztíthattunk volna az ISIS-t

888.hu

2016.04.03. 11:26

A CIA szerint ha Obama elnök nem söpri le az asztalról azt a 2012-es tervet, amit Asszád elnök elmozdítására állítottak össze, megelõzhették volna a Da'es felemelkedését, az Asszád-kormány vegyi fegyveres támadásait, az európai migrációs válságot és az egész közel-keleti mészárlást.

50 különböző, egytől-egyik megvalósítható forgatókönyvet tartalmazott az az CIA-akcióterv, amelyet Bassar al-Asszád elmozdítására állított össze a CIA még 2012-ben. A tervekből végül semmi sem lett, mert Barack Obama elnök elutasította azokat; az ehelyett végül megvalósult szíriai titkosszolgálati akciók tökéletes kudarcnak bizonyultak. Pedig a CIA volt elnöke, David Petraeus hitt abban, hogy az általa is támogatott keményvonalas akciótervvel megelőzhető lett volna az akkor még csak születőben lévő ISIS térnyerése, és annak minden következménye - így az európai bevándorlási válság is.

Mindezt egy kedden megjelenő könyvben tárja a nyilvánosság elé egy korábban a CIA alkalmazásában álló kém, aki a hétvégén az NBC-nek exkluzív interjút adott az általa felügyelt, végül elvetett projektről. A szerző, Doug Laux volt megbízva azzal, hogy dolgozza ki az Asszád elmozdítására vonatkozó terv részleteit. Eszerint az elnököt fokozatosan elszigetelték volna a szír kormány magas rangú, az amerikaiak által megvásárolható vagy megzsarolható képviselőktől, akiktől azt várták, hogy kiszorítsák Asszádot a kormányból, majd kezdeményezzenek tárgyalásokat a felkelőkkel.

Ehelyett végül Obama egy olyan tervet hagyott jóvá, amely ahelyett, hogy elősegítette volna a háborús állapotok rendezését, csak erősítette a szélsőséges erőket. Az elnök ugyanis a CIA eredeti forgatókönyve helyett egy olyan puha tervet hagyott jóvá, amely a mérsékelt felkelők kiképzéséről és Asszád elleni felfegyverzéséről szólt. A felfegyverzett felkelők többsége azonban a kiképzésről a harctérre visszatérve rendre a szélsőségesek áldozata lett, vagy maga is beállt az egyre erősödő ISIS soraiba – az amerikaiaktól kapott fegyverekkel együtt.

Laux szerint ez volt az a momentum, ami aláásta az Egyesült Államok hitelességét a térségben, az USA-val szembeni bizalmatlanságot, a felkelők radikalizálódását és Amerika-ellenességét pedig csak fokozta, hogy Obama elnök 2013 augusztusában megtagadta az Asszáddal szemben felkelők kérését, hogy nyílt katonai beavatkozást indítson, annak ellenére, hogy addigra egyértelmű bizonyítékokat tártak a világ elé: az elnökhöz hű seregek vegyi fegyvereket is bevetettek a harcokban. Pedig - így a kém az interjúban - ezt megelőzően minden felkelők szívesen működtek együtt az amerikai titkosszolgálattal.
Az amerikai kormány és a CIA jelenlegi vezetése sem kommentálta az ex-kém által a nyilvánosság elé tártakat, John McCain republikánus szenátor azonban nem maradt szótlan az ügyben.

Biztos vagyok abban, hogy egy más Szíriával néznénk ma szembe, ha az Egyesült Államok elnöke nem vétózta volna meg David Petraeus, a CIA vezetőjének tervét.

Petraeus ötlete mögé egyébként Hillary Clinton akkori külügyminiszter és a védelmi tárca akkori vezetője, Leon Panetta is beállt, ám az elnököt ők sem tudták meggyőzni.

A sors iróniája, hogy az Asszád-rezsimet mostanáig minden körülmények között támogató, az Asszád-család uralmát negyven éve fenntartó alaviták a hétvégén kiadtak egy nyilatkozatot, amelyben elhatárolódnak a szektájukhoz tartozó Asszád kormányától, és mindenkit felszólítanak az ország sorsának rendezésére. A BBC tudósítóinak kezébe került dokumentum szerint az alaviták támogatják a szekuláris Szíria ötletét, és olyan kormányzást szeretnének, amelyben a muszlimok, a keresztények és minden más felekezet hívei is egyenlően és békében tudnak élni. A szekta vezetői azért érezték szükségesnek a nyilvános megszólalást, mert nem akarták, hogy "nekik tulajdonítsák a rezsim által elkövetett bűnöket".

(NBC News, BBC News)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére