Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dél-Afrika sem kér az IMF-ből

888.hu - mti

2020.04.14. 20:50

A dél-afrikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus-járvány mély recessziót okozhat és tovább gyengítheti az amúgy is rossz államháztartási helyzetet, de kizárta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségével állítsák talpra a gazdaságot.

Afrika legiparosodottabb gazdasága már azelőtt recesszióba került, hogy márciusban megjelentek az első koronavírusos megbetegedések. A befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a kormány miként tudja finanszírozni a költségvetés növekvő hiányát, miközben fontos egészségügyi döntéseket kell meghoznia.

A dél-afrikai jegybank kedden váratlanul 1 százalékponttal, 4,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatát, hogy mérsékelje a járvány által okozott gazdasági károkat. Tito Mboweni pénzügyminiszter újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy segítséget kérnek a Nemzetközi Valutaalaptól, de kifejezetten a Covid-19 járványhoz kötődő csomagokból. A dél-afrikai kormány csakis olyan programokban gondolkodik, amelyek nem járnak együtt semmiféle strukturális kiigazítással.

A Dél-afrikai Köztársaság kormányzó pártján, az Afrikai Nemzeti Kongresszuson (ANC) belül és a pártot támogató szakszervezetek körében is rendkívül népszerűtlen lépésnek számít pénzt kérni multilaterális szervezetektől, különösen a valutaalaptól. Az ANC és szövetségesei a hónap elején óva intették a pénzügyminisztert attól, hogy segítségért forduljon az IMF-hez.

Mboweni közölte, hogy a kormány felülvizsgálja a költségvetést a járvány hatásaira való tekintettel. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mikor készülnek el a tervek. Annyit tudni, hogy a kormány a kiadási oldal bizonyos tételeit átcsoportosítja egészségügyi célokra, készül egy adósságstabilizálási terv és felszámolják a csődvédelmi eljárásba menekült South African Airways légitársaságot.

Cyril Ramaphosa elnök kormányát dicsérték, hogy még azelőtt szigorú kijárási korlátozásokat vezetett be, hogy az új koronavírus áldozatokat szedett volna, de a figyelem most már a gazdasági következményekre irányul. A jegybank vezetése kedden egyhangúlag döntött a kamatcsökkentés mellett, miután az elnök csütörtökön további két héttel meghosszabbította a három hétre elrendelt korlátozásokat. A jegybank arra számít, hogy a bruttó hazai termék 6,1 százalékkal csökken az idei évben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére