Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Donald Tusk maradásra bírná a briteket

888.hu

2015.12.07. 20:26

Februárban lehet megállapodás Nagy-Britanniával az Európai Tanács elnöke szerint.
BRÜSSZEL, 20:15

Várhatóan februárban lesz megállapodás Nagy-Britanniával az Európai Tanács elnöke szerint.

Donald Tusk levélben informálta a december 18-19-i tanácsülésén részt vevő tagállami vezetőeket a britekkel folytatott tárgyalásokról. Tusk szerint három területen is komoly haladást értek el. Ugyanakkor azt is jelezte a volt lengyel miniszterelnök, hogy a negyedik tárgyalási területen, azaz, hogy a más tagállamokból érkező munkavállalók csak négyévnyi folyamatos munkaviszony után legyenek jogosultak a szigetország szociális juttatásaira, nem jutottak dűlőre.

Várhatóan a decemberi ülésen szó esik majd a britek esetleges távozásáról.

Az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozóján választ kell adni az ezen, folyamattal kapcsolatos összes politikai dilemmára. A lényegi politikai tárgyalásokra alapozva képesnek kell rá lennünk, hogy előkészítsünk egy, februárban véglegesen elfogadásra kerülő konkrét javaslatot"

– Írta Tusk, nyilvánosságra hozott levelében.

A Nagy-Britanniával kapcsolatos bizonytalanság destabilizációs tényezőként hathat. De Tusk szerint a mindkét oldalról erős a szándék a megállapodásra. Egy biztos 2017-ben a britek népszavazást tartanak, az unióban maradásról

David Cameron brit miniszterelnök egyebek közt azt írta a kormánya reformjavaslatait részletező novemberi levelében, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, hogy az elmaradottabbak ne legyenek jogosultak, míg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz. Azt is kifejtette válaszában, hogy a bevándorlást is korlátozni akarják.

A közösség megszenvedné, ha az egyik leggazdagabb tagállam kilépne az integrációból. Bár a britek helyeslik a tárgyalások irányát, a negyedik kérdésben nem akarnak engedni. Így Tusk levele még csak az első lépés a megegyezés felé.

(MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére