Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Drasztikusan megemelkedtek a megélhetési költségek Nagy-Britanniában

888.hu

2022.07.12. 08:30

Nincs fűtés, kevesebb fürdés, hideg ételek – britek milliói kénytelenek spórolni, hogy meg tudjanak élni.

 

Nagy-Britanniában minden hatodik háztartás komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. Tavaly októberhez képest ez 57 százalékos növekedést jelent. A Bristoli Egyetem Személyes Pénzügyi Kutatóközpontjának tanulmánya szerint 4,4 millió háztartás érzi meg egy komolyabban a pénzhiányt. Kilenc hónappal ezelőtt ez a szám még „csak” 2,8 millió volt.

Az egyetem a világjárvány kitörése óta rendszeresen elvégzi a koronavírus pénzügyi hatásainak nyomon követését célzó elemzést az abrdn vagyonkezelő alapítványa, a Financial Fairness Trust. Abból kiderült, hogy a koronavírus két és fél évvel ezelőtti megjelenése óta a mostani eredmény a legrosszabb.

„Ez az első jelentős romlás, amit azóta láttunk, hogy a világjárvány kitörésével elkezdtük nyomon követni az emberek pénzügyi helyzetét.”
– mondta az alapítvány vezérigazgatója, Mubin Haq.

Ez azt is jelenti, hogy

 

a britek fele most rosszabbnak ítéli meg pénzügyi helyzetét, mint a világjárvány kezdetén.

A nagyon súlyos helyzetben lévő 4,4 millió háztartás mellett további 5,7 millió háztartás panaszkodik pénzügyi nehézségekre.

 

Tehát több mint tízmillió háztartás aggódik komolyan a pénzügyei miatt.

 

Haq szerint az egyedülálló szülők különösen érintettek, de általában véve a bérlők és a legalább kétgyermekes családok sem állnak jól.

 

Mindenki számára nehéz idők járnak, de a legalacsonyabb jövedelműek különösen érzik az emelkedő árak hatásait.”

 

A problémákat az energiaárak megemelkedése és a 9,1 százalékos infláció okozza. Így a legtöbb fejlett országhoz hasonlóan az Egyesült Királyság lakosságának nagy része is szenved a megélhetési költségek emelkedésétől, így kénytelenek visszafogni a pénztárcájukat.

A britek

  • 60 százaléka az elmúlt hónapok hűvösebb napjain már nem fűtötte be a lakását, hogy ezzel is spórolni tudjon.
  • 33 százalékuknál már előfordult, hogy hidegen ette meg az ételét, hogy ezzel is csökkentsék a tűzhely és a sütő okozta költségeket.
  • 31 százalékuk ritkábban zuhanyozik vagy fürdik, mint korábban.
  • 24 százalékuk csak kiválasztott helyiségeket fűt be.

 

A gáz- és energiaköltségek pedig várhatóan tovább fognak még emelkedni. A Cornwall Insight energetikai szakértőinek számításai szerint az átlagos háztartások költségei őszre 3244 fontra (3836 euró) emelkedhetnek (2021 őszén még ez 1309 font volt.)

Más területeken sem látszik, hogy az áremelkedésnek vége lenne. A munkaadók szövetségének, az Institute of Directors (IoD) felmérése szerint a vezetőknek csak egynegyede számít arra, hogy az infláció az év végén tetőzni fog. A központi bank előrejelzései szerint októberben 11 százalék feletti csúcsot fog elérni. Kitty Ussher, az IoD vezető közgazdásza azonban arra figyelmeztet, hogy az infláció csak jövőre fogja elérni a csúcsot, így további áremelkedések várhatóak.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére