Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajban a ciprusi város: arra kényszerül, hogy újragondolja az oroszokhoz való viszonyát

888.hu

2022.06.01. 16:40

Limassolban minden ötödik ember orosz.

 

Egy tengerparti kávézóban kortyolgatja kávéját Alekszej Volobojev, miközben egy Telegram-csoportos csevegést görgetett lefelé „Pénzügyi segítség Cipruson” címmel.

 

Ez most a ciprusi orosz bank.”

– nevetett az orosz üzletember.

A csoport, amelynek már mintegy 1600 tagja van, a rubel és az euró cseréjének feketepiacaként szolgál, ugyanis nemcsak az EU halmozta el szankciókkal Oroszországot, hanem

a Kreml is korlátozásokat vezetett be a külföldi banki tranzakciók tekintetében.

Az első uniós szankciók az orosz pénzügyi rendszert sújtották, amelyek keményen visszapattantak Limaszolra. A ciprusi déli partok mentén fekvő város a közelmúltban a külföldön élő oroszok menedékhelyévé vált. A helyiek még „Limassolgradként” is emlegetik.

A városban élő nagyszámú orosz közösségnek hirtelen befagyasztották a vagyonát. Sokan nem tudtak hozzáférni a bankszámláikhoz. Az Oroszországból érkező pénzátutalásokat is korlátozták.

A ciprusiak megdöbbentek. Rájöttek, hogy hamarosan elveszíthetik kedvenc ügyfeleiket. Utazásszervezők, szállodatulajdonosok, könyvelők, ügyvédek, ügynökök, vállalkozók – a korlátozás szinte mindenkit érint.

 

Ekkor indultak a Telegram-csoportok, amelyek ad hoc módon próbálták fenntartani a mindennapi életet, de a folyamatosan változó helyzet, a rendszeresen érkező új szankciók és a negyedik hónapja tartó háború miatt bizonytalanság uralkodik.

 

A ciprusi bankrendszerben hirtelen ruszofóbia alakult ki.”

– mondta Volobojev.

 

Ciprusi és orosz útlevelem is van, de a bankot ez nem érdekli, azt mondják: »Ön orosz, nem tudunk segíteni«.”

– tette hozzá.

 

Az orosz jelenlét mindenütt jelen van Limassolban.

 

A ciprusiaknak rosszul esik, ahogyan az európai partnereink bánnak velünk.”

– mondta Kornelios Korneliou, a ciprusi külügyminisztérium főtitkára.

 

Ciprusnak nincsenek keserű tapasztalatai Oroszországgal kapcsolatban. Ciprus az európai kontinens egy teljesen más szegletében, a Földközi-tenger keleti részén fekszik, a legnagyobb problémánk egy NATO-országból származik.”

– tette hozzá, utalva a sziget északi részét megszálló Törökországra.

 

Korneliou hangsúlyozta, hogy Ciprus nem gondolkodik azon, hogy támogassa az EU Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az ilyen büntetések Európára is visszaüthetnek.

 

A folyamatos orosz jelenlét azonban nem kizárólag életmódbeli döntés volt. A 2013-as pénzügyi katasztrófát követően a kormány sok orosznak adott tulajdonrészeket a ciprusi bankokban a veszteségeikért cserébe, így gyakorlatilag az ország bankrendszerének főszereplőivé váltak.

A feszültségek azonban az elmúlt években tovább fokozódtak. Az Egyesült Államok 2018-ban arra sürgette Ciprust, hogy fokozza az orosz pénzmosással kapcsolatos vizsgálatokat. 2020-ban pedig Ciprus felfüggesztette az ellentmondásos „aranyvízum” rendszerét, amely külföldieknek adott útlevelet helyi befektetésekért cserébe.

Aztán kitört a háború.

 

Limassolban ukránok ezrei régóta keverednek az orosz közösséggel. A ciprusiak számára lényegében már egy csoportot alkottak.

 

Limassol egy különleges társadalom volt, ahol nagyon erős volt a társadalmi kohézió, mindenki között jó kapcsolat és kölcsönös tisztelet volt, annak ellenére, hogy sokan nem görögök voltak.”

– mondta Nikolaidis polgármester, majd hozzátette: „A háború mindenkit sokként ért”.

 

Március végén az RCB Bank, az orosz VTB Bank leányvállalataként létrehozott hitelintézet bejelentette, hogy felszámolja banki tevékenységét. Az orosz tartályhajó-üzemeltető cég, a Sovcomflot szintén be fogja zárni ciprusi üzletét.

Korneliou, a külügyminisztérium főtitkára elmondta, hogy bár egyes cégek bezárnak, egyre több orosz, fehérorosz és ukrán vállalkozó, főként az IT-szektorból érdeklődnek sokan az olyan városokban való letelepedés iránt, mint Limassol.

 

Bár megértik Oroszország büntetésének okait, a helyi munkavállalók aggódnak amiatt, hogy az oroszokkal való üzletelés szinte teljes tilalmát bevezetik – függetlenül attól, hogy hol élnek. Konkrétan attól tartanak, hogy tilos lesz könyvvizsgálói vagy jogi szolgáltatásokat nyújtani a Limassolban élő oroszoknak.

 

A pénzügyi szankciók átmennek rasszista szankciókba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére