Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyelõre döntetlenre áll Obama és Erdogan kötélhúzása

Sümeghi Lóránt

2016.08.13. 21:58

Ankara és Washington nem tud megegyezni az Egyesült Államokban élõ Fethullah Gülen török hitszónok kiadásáról, akit a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádol.
ANKARA, 21:58

Ankara és Washington nem tud megegyezni az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónok kiadásáról, akit a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádol - mondta Binali Yildirim török miniszterelnök szombaton Ankarában újságíróknak. 

Mindamellett a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az utóbbi időben Washington álláspontjában török szempontból javulás érzékelhető. Ezzel egyebek között a Joseph Dunford amerikai vezérkari főnökkel folytatott augusztus eleji ankarai tárgyalására utalt. A kormányfő bejelentette, hogy Joe Biden amerikai alelnök augusztus 24-én, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig októberben látogat Törökországba:

Gülen kiadatása az Egyesült Államokkal való kapcsolataink fejlesztésének fő eleme, ahol nincs helye alkudozásnak. Ezen áll vagy bukik Törökország Amerika-ellenessége is" 

Binali Yildirim arról is beszélt, hogy az incidenst követő nyomozások keretében eddig összesen 81 ezer 494 embert függesztettek fel vagy menesztettek munkaköréből annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a Gülen-hálózattal, amely a kormány szerint a jelenlegi hatalom megdöntésére törekszik.

A "párhuzamos államnak" is nevezett mozgalom magja mintegy 50 ezer tagból áll, és külön kommunikációs csatornát használ - mondta a török kormányfő. Ezzel párhuzamosan - a CNN Türk török hírtelevízió közlése szerint - az isztambuli főügyészség levelet küldött az Egyesült Államoknak, amelyben arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy tartóztassák le Gülent.

Gülen következetesen visszautasítja érintettségét. Pénteken nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására és kijelentette, hogy kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést.

Egyúttal úgy vélekedett, a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken bejelentette, az amerikai igazságügyi minisztérium egy szakértői küldöttsége szintén látogatást tesz Törökországban augusztus 23-24-én.

(MTI)
 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére