Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány

888.hu

2022.12.07. 09:20

Átfogó együttműködési programot indított az energiaellátás biztosítására a brit és az amerikai kormány. A kezdeményezést, amelynek keretében az Egyesült Államok már jövőre jelentősen megemelt mennyiségű cseppfolyósított földgázt (LNG) szállít Nagy-Britanniának, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök jelentette be szerdai közös nyilatkozatában.

 

A Downing Street ismertetése szerint a brit-amerikai energiabiztonsági partnerségnek nevezett együttműködési keretrendszer fő célkitűzései közé tartozik az orosz energiahordozó-exporttal szembeni globális függés csökkentése, az energiapiacok stabilizálása, valamint az energiahatékonyság, a nukleáris és a megújuló energiaforrások területén folyó együttműködés erősítése.

Sunak és Biden közös közleménye kiemeli, hogy

Oroszország Ukrajna elleni háborúja okozta az energiaárak kiugró emelkedését a nemzetközi piacokon.

 

Ennek következtében emelkedtek a megélhetési költségek is, és erre válaszul a brit-amerikai kezdeményezés keretében létrehozandó közös munkacsoport elsődleges fontosságú céljai között szerepel a Nagy-Britanniába és a szélesebb európai piacra irányuló amerikai LNG-szállítások tartós növelése.

Ennek jegyében az Egyesült Államok már a következő egy évben legalább 9–10 milliárd köbméter földgáznak megfelelő LNG-mennyiséget szállít nagy-britanniai fogadóterminálokba.

Ez több mint a kétszerese az eddig importált mennyiségnek: a londoni miniszterelnöki hivatal szerdai tájékoztatása szerint Nagy-Britannia 2021-ben 3,9 milliárd köbméternek megfelelő mennyiségű cseppfolyósított földgázt vásárolt az Egyesült Államoktól.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök a kezdeményezés bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában kiemelte: Nagy-Britannia és az Egyesült Államok együttesen biztosítja, hogy az energiahordozók globális árfolyamát és a két ország ellátásának biztonságát a jövőben soha többé ne manipulálhassa „pillanatnyi szeszélyének megfelelően egy hanyatló rezsim”.

Sunak szerint a brit-amerikai partnerségi kezdeményezés csökkenti a brit fogyasztók energiaszámláit, és elősegíti, hogy Európa egyszer és mindenkorra véget vethessen az orosz energiahordozó-szállításokkal szembeni függésének.

London már korábban bejelentette, hogy az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját, és a brit kormány többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére