Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elég zsúfolt lesz az amerikaiak határidőnaplója

Fodor-Horváth Zsófia

2020.01.08. 08:08

Impeachmenttől választásokig tele izgalmakkal.

Még közel egy év van hátra a novemberi elnökválasztásokig, addig viszont biztosan nem unatkoznak majd az amerikaiak.

Január

Az év elején időszerű lenne az impeachment folytatása, de ehhez Nancy Pelosinak kellene továbbítania az eljárásról hozott képviselőházi határozatot a szenátusnak.

Február 3.

Megkezdődik az előválasztási folyamat az elnökjelölt-állító gyűlésekkel Iowában. Ketten is indulnak Trumppal szemben a republikánusok közül, de gyakorlatilag semmi esélyük a jelenlegi elnökkel szemben.

Február 4.

A mindenkori amerikai elnök évente összegzi az USA helyzetét. Trump évértékelő beszéde erre a napra esik majd a kongresszusban. A beszéd semmiképp nem lesz unalmas, tekintve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy addigra lezajlik a Trump elleni impeachment eljárás.

Nancy Pelosi házelnök ugyanis még mindig nem küldte tovább az impeachmentről hozott képviselőházi határozatot a szenátusnak, így a második – lényegi – szakasz még lóg a levegőben. Mivel az egész felelősségre vonási eljárás a demokratáknak fontos ügy, sok bizonyítékuk pedig nincs az elnök ellen, az egész fogás látványosan kampányeszköz, így az is elképzelhető, hogy Pelosi elhúzza az ügyet novemberig.

Március 3.

Következnek a hagyományosan egyszerre tizenhét szövetségi államban megrendezendő március eleji előválasztások, vagyis: a szuperkedd! Ha ez lezajlott, kiderül majd, ki lesz Trump demokrata kihívója.

Július

A hónap közepén rendezik Milwaukee-ban a demokrata elnökjelölt-állítást, ami tisztázza a március 3-i eseményt is, innentől kezdve láthatunk igazán tisztán a demokrata kihívók terén.

Augusztus

A republikánusok majd a hónap végén tartják a maguk konvencióját, de ez nem tartogat túl sok meglepetést.

A várva várt november

Harmadikán az urnák elé vonulnak az állampolgárok, és kiderül: újrázhat-e Donald Trump. Sok múlik az ingadozókon, Florida, Michigan, Pennsylvania és Észak-Karolina eredményei befolyásolják majd leginkább a szavazás kimenetelét.

Négy éve még kinevették Trumpot, amikor bejelentette indulását az elnöki székért, most viszont minden arra mutat, hogy még az impeachment eljárás is neki kedvez: a bizonyítékok nélküli kampányeszköz nem téveszti meg a szavazókat, akiknek egyre inkább elegük van a botrányorientált politizálásból. Donald Trump népszerűsége ugyanis csak növekedett, míg impeachment támogatottsága látványosan csökkent. Novemberben kiderül hát: bevált-e a demokrata „szuperfegyver”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére