Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elege lett az EU-nak Törökországból?

Sümeghi Lóránt

2016.06.14. 14:58

Ugyanis lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete kedden Ankarában. A diplomata egyelõre nem adott magyarázatot döntésére.
ANKARA, 14:58

Ugyanis lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete kedden Ankarában. A diplomata egyelőre nem adott magyarázatot döntésére. 

Haber korábban többször bírálta Törökország hozzáállását az unióval március 18-án kötött menekültügyi megállapodáshoz, egyik nyilatkozata miatt a török külügyminisztérium májusban be is kérette.

Az egyezmény végrehajtására utalva ugyanis újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy

a német nyelvben van egy közmondás, amely szerint kezdd úgy, mint egy török, és fejezd be úgy, mint egy német, de ebben az esetben pont fordítva történt".

A hivatalos uniós források azt közölték, hivatali és nem személyes okok állnak a háttérben.

Az EU és Törökország között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony a szerződés sarkalatos pontjait illetően. Az unió a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik feltételeként azt kérte Ankarától, hogy enyhítsen az EU szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényen, amit Törökország határozottan visszautasít.

Ráadásul a német szövetségi parlament június elején népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomban az első világháború alatt folytatott örményellenes vérengzéseket. A határozattal kapcsolatban Ankara válaszlépésekre készül.

(Independent, MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére