Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Élesedik a helyzet Olaszországban: a Liga napról napra erõsebb, mint az Öt Csillag Mozgalom

Vincze Viktor Attila

2018.05.30. 22:00

Az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga által korábban tervezett közös kormány megalakítását szorgalmazta Luigi Di Maio, az M5S vezetõje szerda este videoüzenetében. Ellenkezõ esetben Di Maio szerint azonnali parlamenti választásokat kell kiírni. Di Maio nyilatkozata mögött az állhat, hogy a jobboldali rivális Liga napról napra egyre erõsebb a közvélemény-kutatások szerint.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga által korábban tervezett közös kormány megalakítását szorgalmazta Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerda este videoüzenetében. Ellenkező esetben Di Maio szerint azonnali parlamenti választásokat kell  kiírni. Di Maio nyilatkozata mögött az állhat, hogy a jobboldali rivális Liga napról napra egyre erősebb a közvélemény-kutatások szerint.

Luigi Di Maio a legnagyobb közösségi oldalon nyilvánosságra hozott üzenetében úgy vélekedett, két megoldás létezik a jelenlegi olasz belpolitikai patthelyzetre: vagy megszületik az M5S-Liga közös kormánya, vagy az olaszok ismét az urnák elé járulnak. Hozzátette, hogy az M5S nem kér a szakértői kormányból.  

Az M5S a Ligának üzent, hangsúlyozva, hogy a Liga által javasolt és az államfő által "megvétózott" Paolo Savona maradjon a leendő kormány tagja, de ne pénzügyminiszterként. "Keressünk egy Savonához hasonló tekintélyes személyt – mondta Luigi Di Maio.

Megjegyezte, tudja, hogy az elhúzódó kormányalakítás nehéz helyzetet teremtett és "senki se bírja tovább". Hozzátette, az M5S-nek sok ellensége van, azok nem akarják, hogy ez a kormány felálljon.

Luigi Di Maio megerősítette, hogy az olasz köztársaság június 2-i nemzeti ünnepén az M5S békés megmozdulást tart, vagy az új kormány ünneplésére, vagy az olasz választók akaratának kifejezésére.

Az M5S vezetője azután beszélt, hogy szerdán ismételten egyeztetett Sergio Mattarella államfővel. Az elnöki palota közölte, hogy "nem sietteti" a politikai kormány felállását, vagyis további időt ad az M5S-Liga közti egyeztetésre, ahogyan az államfő az utóbbi hetekben ezt már többször is megtette. Az elnöki palota forrásai szerint az államfő "Savona más miniszteri székbe való áthelyezését mérlegeli".

Mindez arra utal, hogy az államfő és Luigi Di Maio a Liga vezetőjének, Matteo Salvininek "passzolta" át a politikai kormány felállásának felelősségét.

Matteo Salvini első reakciójában kijelentette, "meglátjuk, hogyan alakul a helyzet a következő órákban, reméljük, a kormány el tud indulni". Hozzátette viszont, hogy vagy ugyanaz a miniszteri csapat marad, amelyet korábban jelöltek, vagy jobb új választásokat tartani. "Ha egyetlenegy embert kihúznak a tervezett kormányból, nincs értelme a kormánynak. Megvan a program, megvan a csapat (...) ha valaki nem tetszik Európának vagy Berlinnek, a piacoknak, Merkelnek vagy a bankoknak, nem tudunk mit csinálni!" – mondta Matteo Salvini.

Elemzők szerint az M5S és a Liga sem akar azonnali választásokat: a nyári voksolás precedens nélküli Olaszországban, ahol júliusban vagy augusztusban a választók többsége a tengerparton tartózkodik. A két pártnak nem áll érdekében az átmeneti szakértői vagy ügyvivői kormány felállása sem, amellyel csak elhúzódna a válság.

Luigi Di Maio javaslata az M5S-Liga közti kormány felállításának újrakezdésére újabb fordulatot jelent az óráról órára változó olasz politikában. Jól látszik, hogy az M5S nem akarja elszalasztani a kormányzás lehetőségét, a párt március 4-e óta ugyanis gyengült, a választásokon szerzett 32 százalékról 29 százalékra.

A Liga a majdnem három hónappal ezelőtt szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra ugrott a felmérésekben. Ezt Matteo Salvini ki is használhatja, új pozíciókat szerezve az M5S mozgalommal közös kormányban.

Matteo Salvini is bejelentette, hogy június 2-án a Liga is demonstrációt tart és javasolja, hogy a következő olasz államfőt ne a parlament képviselői, hanem közvetlenül az állampolgárok válasszák meg.

Az M5S-Liga május 18-án mutatta be a két párt koalíciós szerződését. A közös kormányalakítás május 27-én szakadt meg, amikor Sergio Mattarella nem fogadta el a pénzügyminiszternek jelölt euroszkeptikus közgazdász, Paolo Savona személyét. Az államfő ezután Carlo Cottarellit szakértői kormány felállításával bízta meg, szerdán azonban ismét felmerült, hogy az M5S és a Liga a szakértői helyett "politikai kormány" alakítására tesz újabb  kísérletet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére