Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elfogadták a gázspórolási tervet Brüsszelben, csak Magyarország szavazott ellene

888.hu

2022.07.26. 13:50

Izgalmas.

 

Az Európai Bizottság oldalán megjelent közlemény szerint a tagállamok vállalták, hogy augusztus 1. és március 31. között az elmúlt öt év átlagához képest 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást, a saját választásuk szerinti intézkedésekkel – írja a vg.hu.

A rendelet azt is lehetővé teszi, hogy az ellátásbiztonsággal kapcsolatban „uniós riasztást” adjanak ki, amely esetben a gázkereslet csökkentése kötelezővé válik.

Az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően szinte mindenki kapott bizonyos engedményt. Mentesülnek az olyan országok, mint Írország és Málta, amelyek nem kapcsolódnak az uniós gázhálózatokhoz, valamint azok is, amelyek elektromos hálózata nincs szinkronban az európaival, és erősen függ a gáztól.

 

Ideiglenes mentességet kaphatnak azok a tagállamok is, amelyek túlteljesítik a gáztárolók feltöltésére vonatkozó uniós célt, ha a kritikus fontosságú iparágaik túlságosan függenek a földgáztól, illetve abban az esetben, ha a gázfogyasztásuk legalább 8 százalékkal nőtt tavaly az ötéves átlaghoz képest.

„Az EU egységes és szolidáris. A mai döntés világosan megmutatta, hogy a tagállamok kiállnak minden olyan orosz kísérlettel szemben, amely az energiaellátás fegyverként való felhasználásával az EU megosztására irányul. A gázcsökkentési javaslat rekordidő alatt történő elfogadása kétségtelenül megerősítette közös energiabiztonságunkat. A mostani gázmegtakarítás javítja a felkészültséget. A tél sokkal olcsóbb és könnyebb lesz az uniós polgárok és az ipar számára.”
– értékelte a megállapodást Jozef Síkela, az EU soros elnökségi posztját betöltő Csehország ipari és kereskedelmi minisztere.

 

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy önkéntessé vált a fogyasztás visszafogása. Ez volt többek között Lengyelország feltétele is.

Nem fogadhatunk el olyan döntéseket, amelyeket az országokra kényszerítenek. Az energiabiztonság nemzeti előjog.”


– figyelmeztetett korábban Anna Moskwa lengyel energiaügyi miniszter.

Azt is elmondta, hogy Lengyelországnak nincs szüksége takarékosságra, mivel gáztárolói tele vannak.

A Reuters két uniós tisztségviselőtől úgy értesült, hogy Magyarország volt az egyetlen, amelyik ellenezte a felvizezett javaslatot.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére