Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elmarad az apokalipszis: közel a Brexit-megállapodás

888.hu

2018.09.19. 13:56

Az EU bejelentette, hogy tud megoldást az észak-írországi határ kérdésére, vagyis arra a problémakörre, amely a leginkább foglalkoztatja a briteket a Brexit kapcsán. Eközben Theresa May brit miniszterelnök levelet írt az egyik legnagyobb német lapba, a Die Weltbe. A Brexit kérdése az uniós állam- és kormányfõk ma kezdõdõ, informális találkozóján is szóba kerül.

Az EU javaslatai készen állnak, és választ adnak arra a kérdésre, hogy hogyan is kellene menedzselni az ír-északír határt. Mint ismert, az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdése nagyon fontos Nagy-Britanniának. A legfontosabb, hogy a határon Nagy-Britannia kilépése esetén is biztosítani lehessen az áruforgalom zavartalanságát, ám ennek részletei még tisztázásra várnak. Az viszont közös pont, hogy a két fél nem akar egy hagyományos értelemben vett határt felállítani vámokkal és határellenőrzéssel.

A britek 6 hónap múlva elhagyják az EU-t, így sürgetővé vált a megoldás megtalálása. Michel Barnier, az EU Brexit-főtárgyalója kijelentette, hogy dolgoztak korábbi javaslataikon és háttérmegállapodásokat javasolnak a kérdés rendezésére, amelyeket még 2019. március 29. előtt kötnének meg a felek – vagyis a Brexit jogszabályban meghatározott időpontja előtt.

Az ajánlatunk február óta az asztalon fekszik. Készen állunk a javaslat további átdolgozására"

– mondta Barnier.

Theresa May: közel a megállapodás
 

A miniszterelnök szerdán írt a Die Welt című német lapba. A brit kormányfő világossá tette, kizárt, hogy a brit határok mentén mindenhol visszaállítsák a teljes határellenőrzést, beleértve ebbe a vámhatárokat is – írta a Deutsche Welle.

May "jó szándékot és elszántságot" kért az EU-tól, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást a "kemény Brexit" elkerülésére, mivel az gazdasági problémákat jelent az EU és az Egyesült Királyság számára egyaránt.

Közel vagyunk annak eléréséhez, hogy rendben kilépjünk, amely nélkülözhetetlen alapot nyújtana egy jövőbeni, közeli partneri viszonyhoz"

– írta Theresa May. A közös megoldáshoz mindkét félnek alakítania kell a megállapodáson – tette hozzá utalva arra, hogy kompromisszumot kell kötni.

A brit miniszterelnök szerint az áruknak akadálytalanul kellene áramlaniuk Írország és Észak-Írország között.

Theresa May arra fog koncentrálni a szerdai informális EU-csúcson, hogy meggyőzze az unió vezetőit az úgynevezett Chequers-terv előnyeiről. A terv a brit miniszterelnökök nyári rezidenciájáról kapta a nevét és azt a célt tűzte ki, hogy Nagy-Britannia kétoldalú megállapodások széles körét megkötve lépjen ki az EU-ból.

Jelenleg a felek célja az, hogy novemberre megállapodásra jussanak, hiszen ekkor még kellő idő van arra, hogy a megállapodás parlamenti jóváhagyást kapjon.
Migráció és Brexit az EU-csúcson
 

Szerda este az EU állam- és kormányfői nem hivatalos munkavacsorát tartanak Salzburgban, amelyen a megbeszélés fő témája a migráció lesz.

Másnap az európai belső biztonság ügyével folytatódik az ülés, amelyen egyebek mellett a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről, valamint a határbiztonság és a kibervédelem erősítéséről lesz szó. Theresa May brit miniszterelnök emellett beszámol majd a Szkripal-ügy állásáról és szóba kerül a Brexit is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére