Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Előrelépés nélkül zárult Kuleba és Lavrov tárgyalása a tűzszünetről

888.hu/MTI

2022.03.10. 13:29

Nem történt előrelépés a tűzszünet ügyében az orosz és az ukrán külügyminiszter csütörtöki törökországi megbeszélésén – közölte újságírókkal Dmitro Kuleba ukrán tárcavezető. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tanácskozást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte az egész világot manipulálják az orosz hadsereg által elkövetett rémtettekről szóló hamis hírekkel.

 

„Felvetettük a tűzszünet kérdését, de ebben semmiféle előrelépést nem értünk el” – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy orosz kollégája, Szergej Lavrov jelezte:

Oroszország mindaddig folytatni fogja a támadásokat, amíg az ukrán fél meg nem adja magát.

„Ukrajna azonban erre soha nem lesz hajlandó” – jelentette ki Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter elmondta azt is, hogy a mariupoli humanitárius folyosókról, illetve egy 24 órás tűzszünetről sem sikerült megállapodni, mert Kuleba szerint „úgy látszik, ezekben a kérdésekben valaki más dönt Oroszországban”.

Kuleba mindazonáltal úgy fogalmazott,

reménykedik abban, hogy Lavrovval folytatni tudják majd a tárgyalásokat.

 

Szergej Lavrov újságíróknak elmondta: Oroszország előadta javaslatait az ukrán félnek, és azokra most választ vár. Moszkva azt akarja elérni, hogy Ukrajna barátságos, demilitarizált, semleges státuszú állam legyen – mondta.

Lavrov szerint Oroszország „hadművelete” terv szerint halad, viszont a Nyugat hozzáállása a konfliktushoz még hosszú évekre nagyon veszélyes helyzetet teremthet a térségben. Hozzátette, hogy azoknak az országoknak, amelyek fegyvereket és harcosokat juttatnak el Ukrajnába, fel kell mérniük, hogy tetteik milyen veszélyeket rejtenek magukban.

 

A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy szerinte hamisak azok az állítások, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán egy szülészetnek otthont adó létesítményre mért volna csapásokat Mariupolban. A szóban forgó épületben Lavrov szerint már régóta nem voltak egészségügyi dolgozók, sem szülő anyák és gyerekek, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt. Minderről Oroszország hétfőn az ENSZ-nek is tájékoztatást küldött. – tette hozzá.

Egy esetleges atomháború lehetőségére vonatkozó újságírói kérdésre Lavrov azt válaszolta, „nem hiszi, hogy nukleáris háborúhoz vezethetne a jelenlegi konfliktus”.

 

A diplomáciai egyeztetések helyszínének Lavrov továbbra is Fehéroroszországot javasolta, ahol az ukrán és az orosz delegációk már több alkalommal találkoztak. Lavrov szerint „a valódi, a fő diplomáciai egyeztetés Fehéroroszországban zajlik”, és ezt Oroszország nem akarja kiváltani a törökországi tanácskozással.

A mai megbeszélés azt mutatta meg, hogy nincs alternatívája (a fehéroroszországi tárgyalásoknak)”

– fogalmazott Lavrov, megjegyezve, hogy Ukrajna a jelek szerint csak a találkozás kedvéért akar találkozókat tartani.

Az orosz külügyminiszter azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utasítana el találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy megvitassanak bizonyos „konkrét kérdéseket”.

A két külügyminiszter nagyjából másfél órán keresztül tárgyalt egy szállodában az antalyai diplomáciai fórumon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére