Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eltörölték a homoszexualitást büntetõ törvényt Indiában

Zelenka Dóra

2018.09.06. 12:07

Alkotmányellenesnek nyilvánította az indiai legfelsõbb bíróság az 1862-ben hatályba lépett, homoszexualitást büntetõ törvényt.
ÚJDELHI, 12:07

Alkotmányellenesnek nyilvánította az indiai legfelsőbb bíróság az 1862-ben hatályba lépett, homoszexualitást büntető törvényt.

A brit gyarmati uralom idején meghozott törvény tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte az azonos neműek szexuális kapcsolatát még abban az esetben is, ha az felnőttek között, kölcsönös beleegyezéssel történt.

Miután az indiai LMBTQ-közösség megtámadta a jogszabályt, a bíróság kivizsgálta azt. India legfelsőbb bírósága ezek után megállapította, hogy számos visszaélés történt a jogszabályra hivatkozva. A hatóságok, mint kiderült, a törvényt felhasználva zaklatták és hátrányosan megkülönböztették India meleg közösségének tagjait.

Nem lehet törvényellenesnek nyilvánítani egy olyan szexuális kapcsolatot, amely két felnőtt kölcsönös beleegyezésén alapul, legyen szó akár hetero- vagy homoszexuális párokról – jelentette ki a testület az ítéletben.

2009-ben az indiai igazságszolgáltatás hozott már hozott egy döntést, mely alkotmányellenesnek nyilvánította a fél évszázados törvényt, 2013-ban viszont a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a döntést arra hivatkozva, hogy törvényt csak a parlament hozhat és törölhet el.

A bíróság döntését idén az befolyásolhatta, hogy az elmúlt 10 évben elsősorban az indiai nagyvárosokban enyhült a homoszexualitás elleni harc. Az ország többi részén azonban továbbra is tabuként kezelendő bármiféle kapcsolat az azonos neműek között.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére