Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ennyire képlékeny a béke Szíriában

Bokor Gábor

2017.05.06. 16:58

Egy hónap alatt rend lehet a kijelölt zónákban Szíriában, azonban jelenleg még harcok dúlnak.
DAMASZKUSZ, 16:58

Egy hónap alatt rend lehet a kijelölt zónákban Szíriában, azonban jelenleg még harcok dúlnak. 

Négy hétre van szüksége a kormányerőkkel szövetséges Oroszországnak ahhoz, hogy kijelöljék a megállapodásukban lefektetett biztonsági övezetek határait. Az orosz külügyi tárca szombati közleménye említést tesz a május 4-én Asztanában aláírt és még aznap életbe lépett orosz-török-iráni memorandumról.

A megállapodást aláíró garantáló országok június 4-ig próbálják meg létrehozni az úgynevezett feszültségcsökkentési övezetek és biztonsági sávok térképét, valamint megtenni a fegyveres ellenzék alakulatainak a terrorista csoportoktól való elválasztásához szükséges lépéseket.

A TASZSZ orosz hírügynökség úgy tudja, hogy ezeket a területeket elsősorban Idlib tartományban és a szomszédos tartományok Aleppóban, Latákiában és Hama egyes részein tervezik létrehozni, azonban a jövőben ez kiterjedhet Homsz tartomány északi területeire, valamint a főváros, Damaszkusz elővárosaként emlegetett Kelet-Gútára is.

A tervek szerint a feszültségcsökkentési régiók határai mentén biztonsági sávokat alakítanak ki, ahol áteresztő pontokat állítanak fel a civil lakosság és a humanitárius segélyszállítmányok mozgásának biztosítására. Ha minden jól megy, lesznek tűzszüneti ellenőrző pontok is az övezetben. 

A megkötött egyezmény értelmében szombattól a szemben álló feleknek megtiltottak minden katonai tevékenységet, beleértve a légierő műveleteit is.

Oroszország, Irán és Törökország emellett megállapodtak arról, hogy minden szükséges lépést megtesznek a terrorizmus elleni harc érdekében úgy a kijelölt övezetekben, mint azok határain kívül"

– áll a dokumentumban.

A megállapodást szignáló nagyhatalmak tíz napon belül közös munkacsoportot alakítanak. A memorandum fél éves időszakra szól, amely újabb fél évvel automatikusan meghosszabbítható.

A dokumentum meghatározatlan idejűvé is válhat. A feszültségcsökkentés övezeteinek létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra. Az asztanai formátum önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és a végrehajtás ellenőrzésére is"

– mondta Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja.

Az Egyesült Államok által támogatott demokratikusnak hazudott ellenzéki csoportot is meghívták az egyeztetésre, ám nekik nem tetszett a biztonsági övezet gondolata, mivel szerintük azok az ország területi egységét fenyegetik.

Képlékeny béke 

A megállapodás aláírása után mindössze pár órával heves harcok alakultak ki a megállapodásban kijelölt biztonsági övezetekben és megsértették a fegyvernyugvást garantáló paktumot. Az általában jól értesült Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azt írta, hogy szombat reggel támadás indult az ellenzéki erők kezén lévő Latamana városa ellen.

Az emigráns szervezet megfigyelői arról számoltak be, hogy a lázadók összecsaptak a kormányerők seregeivel. Szombaton fegyverropogás volt hallható Damaszkusz külvárosaiban, valamint Aleppó egyes részein is. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére