Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Érdekes: a Brexit-párti média már nem tartozik bele a sajtószabadságba

Sümeghi Lóránt

2017.02.16. 13:28

A brit legfelsõbb bíróság elnöke szerint a Brexit-folyamat eddigi tanulsága az igazságszolgáltatás szempontjából az, hogy a politikának egyértelmûbben és gyorsabban kell megvédenie a bíróságokat a jogállamiságot kikezdõ, alaptalan sajtótámadásokkal szemben.
LONDON, 13:28

A brit legfelsőbb bíróság elnöke szerint a Brexit-folyamat eddigi tanulsága az igazságszolgáltatás szempontjából az, hogy a politikának egyértelműbben és gyorsabban kell megvédenie a bíróságokat a jogállamiságot kikezdő, alaptalan sajtótámadásokkal szemben.

Lord David Neuberger a BBC rádió négyes csatornájának csütörtök délelőtti politikai magazinműsorában fejtette ki: amikor a londoni felsőbíróság tavaly novemberben úgy döntött, hogy a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításához, vagyis a lisszaboni szerződés 50. cikkének aktiválásához a kormánynak a parlament előzetes felhatalmazását kell kérnie,

az elsőfokú bírói fórummal szemben kibontakozó sajtóhadjáratra a kormány hamarabb és világosabb módon is reagálhatott volna."

Lord Neuberger nem említett név szerint politikusokat vagy sajtótermékeket, de megfogalmazása szerint a bírákkal egyáltalán nem bántak jól a felsőbírósági végzés után, és egyes megnyilvánulások egyenesen a jogállamiságot ásták alá. A jogállamiság és a demokrácia a brit társadalom két alappillére, és ha a média vagy bárki más jó ok nélkül támadja a bíróságokat, az a társadalom alapjainak meggyengülését okozhatja – mondta a legfőbb brit fellebbviteli fórum vezetője. Hozzátette, ahol sajtószabadság van, ott megesik az ilyesmi, és hiba lenne azt feltételezni, hogy ha egyszer-kétszer ez megtörténik, attól vége lesz a világnak, de ha ez válik normává, az már aggasztó lesz.

A tavalyi felsőbírósági végzés utáni sajtóreakciók közül a legnagyobb felzúdulást a jobboldali, Brexit-párti Daily Mail keltette. A legolvasottabb brit újságok közé tartozó tömeglap annak idején – élve a sajtószabadság alapvető jogával – nagy betűkkel szedett első oldalas szalagcímében "a nép ellenségeinek" bélyegezte a londoni felsőbíróság eljáró testületének tagjait. A lap külön, keretes cikkben emelte ki, hogy az egyikük zsidó és ráadásul homoszexuális, a tanács egy másik tagját pedig "Blair haverjának" titulálta, arra utalva, hogy a bíró korábban Tony Blair egykori munkáspárti miniszterelnök kormányának jogi képviselője volt.

Lord Neuberger szavai azért sem vehetőek igazán komolyan, mert amikor a liberális brit lapok össztüzet indítottak a kilépéspárti Nigel Farage EP-képviselőre, és sorozatos karaktergyilkossággal próbálkoztak Donald Trump amerikai elnök ellen vagy önmagában egy rasszista, homofób kezdeményezésnek nevezték a Brexit-kérdést, akkor a legfelsőbb bíróság elnöke akkor nem igazán hallatta hangját annak kapcsán, hogy esetleg korlátozni kellene a sajtószabadságot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére