Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erdogan nem kíméli ellenfele támogatóit sem

888.hu

2016.03.04. 13:38

Négy ismer üzletembert vettek õrizetbe, miután a gyanú szerint pénzelték a török elnök elsõ számú riválisát.
ISZTAMBUL, 13:38

Négy ismer üzletembert vettek őrizetbe, miután a gyanú szerint pénzelték a török elnök első számú riválisának tartott 74 éves hitszónokot, Fethullah Gülent, aki egykor Erdogan mentora volt, de már 16 éve az Egyesült Államokban él.

Gyakorlatilag a teljes vezetőségét elveszítette a Boydak Holding nevű vállalatcsoport, amely a bútoroktól kezdve a pénzügyi szolgáltatásokig rengeteg iparágban érdekelt. Õrizetbe vették Memduh Boydak vezérigazgatót, az igazgatótanács két tagját és elnökét, Haci Boydakot is. A cégcsoport székhelyén egy lap szerint házkutatást is tartottak.

Egyszer már őrizetbe vették a vezérigazgatót, akkor ugyancsak Gülen támogatói ellen nyomoztak a hatóságok. Korábban hajtottak már végre razziákat a hitszónokhoz köthető más – bányászattal, médiával és egyebekkel foglalkozó – cégeknél is.

Párhuzamos állam és árnyékkormány kiépítésével szembeni fellépés keretében történtek a letartóztatások a török rendőrség közlése szerint.

Erdogan azzal vádolja egykori szövetségesét és mentorát, a régóta az USA-ban élő Gülent, hogy Szolgálat nevű hálózata beszivárgott többek közt a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erőkbe, párhuzamos intézményrendszert épített ki Törökországban, és a jelenlegi török vezetés megdöntésére törekszik.

A mérsékelt iszlámot népszerűsítő 74 éves imám kiterjedt iskolahálózatot tart fenn, emellett komoly befolyással rendelkezik számos civil szervezet, vállalat és sajtóorgánum felett. A török elnök 2002-es győzelme után maga is sokáig támaszkodott erre a hálózatra.

Terrorista szervezet létrehozásával is vádolják a hitszónokot, akinek távollétében már meg is kezdődött a tárgyalás. Az isztambuli ügyész életfogytiglanit kért Gülenre, de további közel 70 vádlottra várhat rövidebb-hosszabb börtönbüntetés.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére