Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erõs üzenet Párizsnak és Brüsszelnek: nyerésre állnak a korzikai nacionalisták

Vincze Viktor Attila

2017.12.05. 22:58

Brüsszel és Párizs folyamatosan a még a jelenleginél is szorosabb tagállami integrációt, és a nemzetállamok megszüntetését szorgalmazza. Mindezt úgy, hogy a Brexit után nem sokkal elkezdõdött a katalánok függetlenségi mozgalma is. Most vasárnap pedig a francia fennhatóság alá tartozó Korzika szigetén minden eddiginél jobb eredményt értek el a nacionalista korzikai pártok a helyi önkormányzati választáson.
KORZIKA, 22:58

Brüsszel és Párizs folyamatosan a még a jelenleginél is szorosabb tagállami integrációt, és a nemzetállamok megszüntetését szorgalmazza. Mindezt úgy, hogy a Brexit után nem sokkal elkezdődött a katalánok függetlenségi mozgalma is. Most vasárnap pedig a francia fennhatóság alá tartozó Korzika szigetén minden eddiginél jobb eredményt értek el a nacionalista korzikai pártok a helyi önkormányzati választáson.

A korzikai nacionalisták pártja elsöprő többséggel megnyerte a vasárnapi körzeti választások első fordulóját. Ezzel minden eddiginél erősebb jelzést küldtek Párizsba a franciaországi korzikai nacionalisták, akik a jelenleginél nagyobb hatáskörű autonómiát követelnek a közösségük számára.

Az eredmények azt mutatják, hogy a Pe a Corsica, a Femu Corsica, valamint a Corsica Libera szövetsége – a szavazatok 45,36 százalékát nyerte. Ezzel ellentétben Emmanuel Macron elnök LREM-pártja csupán a negyedik lett, 11,26 százalékkal.

A most vasárnapi szavazás alapján a december 10-ei végső választási fordulón a nacionalista korzikaiak teljes többséget szereznek az önkormányzatokban. 

Úgy gondolom, ma Korzika nagyon erős jelzést küld Párizsnak, és hogy a nagy többség azt mondja: békét akarunk, demokráciát akarunk, emancipált szigetet akarunk építeni"

– mondta Gilles Simeoni, a Femu a Corsica vezetője a francia Európa 1 rádiónak nyilatkozva.

A Le Figaro számára nyilatkozva pedig a Corsica Libera vezetője, Jean-Guy Talamoni azt mondta:

Ez a mostani eredmény a nacionalisták minden várakozását felülmúlja, és azt bizonyítja, hogy a korzikaiak egy önálló nemzet."

A sajtónak nyilatkozó  korzikai nacionalisták azt is elmondták, hogy Korzika egyelőre nem fogja még követni a katalán parlament példáját a függetlenség egyoldalú bejelentésével. 

Ezzel összefüggésben Talamoni azt mondta a France Inter rádiónak, hogy a jelenleg főként saját nyelvvel és különleges igazgatási státusszal büszkélkedő sziget Franciaországtól való függetlenedése csak "10-15 év múlva lehet majd esedékes".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére