Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Exit poll: A kereszténydemokraták győztek az észak-rajna-vesztfáliai választásokon

888.hu

2022.05.15. 19:45

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) vártnál nagyobb arányú győzelmét jelzik a németországi Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartott tartományi törvényhozási (Landtag-) választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll).

 

A két országos közszolgálati televízió (ARD, ZDF) megbízásából készített felmérések szerint a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) kormányzó CDU a szavazatok 35 százalékát szerezhette meg. Ez erősödés az előző, 2017-es Landtag-választáson elért 33 százalékhoz képest.
A második helyen a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) áll, 27,5–28 százalékkal, gyengülve az öt évvel korábbi 31,2 százalékhoz képest.

 

A választás előtt készített utolsó közvélemény-kutatások még azt mutatták, hogy a CDU és az SPD támogatottsága nagyjából megegyezik, és a CDU előnye a felmérések statisztikai hibahatárán belül van.

 

Németország legnépesebb, csaknem 18 millió lakosú tartományában a Zöldek pártja az exit pollok alapján a 2017-ben elért 6,4 százalékhoz viszonyítva csaknem megháromszorozta támogatottságát, és 18–18,5 százalékos eredménnyel előrelépett a harmadik számú politikai erővé, maga mögé utasítva az FDP-t.
A liberálisok támogatottsága ugyancsak nagyságrendekkel változott, de ellenkező irányban, a 2017-es 12,6 százalékról egészen 5–5,5 százalékig süllyedhetett.
Szintén az 5 százalékos bejutási küszöb körüli eredményt jeleznek az exit pollok a jobbközép CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak, amely ugyancsak a szavazatok 5,5–6 százalékát gyűjthette össze, a 2017-es 7,4 százalék után.

Az AfD így a Saar-vidéken és a Schleswig-Holsteinben tartott Landtag-választás után már a harmadik tartományi választáson gyengül az idén. Az újabb kudarc tovább erősítheti az országszerte jellemző trendet, amely azt mutatja, hogy

az AfD főleg a keleten, az egykori NDK területén élő választókat tudja megszólítani, és az ország nyugati részén nehezen szerez 5 százaléknál nagyobb támogatottságot.

 

Az ARD és a ZDF megbízásából készített exit poll kutatások alapján nincs más párt, amelynek támogatottsága akár csak megközelíti az 5 százalékot, így valószínűleg nem lesz új szereplő a düsseldorfi Landtagban a következő öt évben.

A kormányalakítással ismét próbálkozhat a CDU, amelynek vezetője, Hendrik Wüst az előző ciklus utolsó szakaszában, tavaly októberben vette át a miniszterelnöki tisztséget Armin Laschettől, aki a CDU és a testvérpárt bajor Kereszténydemokrata Unió (CSU) sikertelen kancellárjelöltje volt a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy a CDU milyen összetételű koalícióban vezetheti a nagysága és gazdasági ereje révén a legfontosabbak közé tartozó német tartományt.
Németországban legközelebb októberben, Alsó-Szászország tartanak tartományi választást.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére