Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez háború a legsikeresebb hírszerzési művelet a hadtörténelemben

888.hu

2022.04.29. 11:30

Ez nem mi mondjuk.

 

Vlagyimir Putyin szerdán a szentpétervári törvényhozói tanácskozáson a következőt jelentette ki:

Ha bárki kívülről akar beavatkozni az Ukrajnában zajló eseményekbe és fenyegetni akarja Oroszországot, a válaszunk villámgyors lesz.”

 

Az orosz elnök nem részletezte, hogy mire gondol, de hozzátette, az Oroszország stratégiai biztonságát veszélyeztető fenyegetés esetén végrehajtandó villámgyors csapásokról szóló összes döntést meghoztuk”.

Azt is mondta, a Nyugat különböző darabokra akarja szétszedni Oroszországot, és azzal vádolta a Nyugatot, hogy konfliktusba sodorja Ukrajnát Oroszországgal.

(Photo by Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP)

 

De vajon mit minősítenek beavatkozásnak az oroszok? Vajon a titkosszolgálati műveleteket annak tekintik-e?

 

Nos, az Egyesült Államok nem is tagadja, hogy fontos információkat osztanak meg az ukránokkal.

 

Az NBC News honlapján néhány nappal ezelőtt jelent meg egy igen érdekes cikk.

Az első pillanattól kezdve elég erősen hajlottunk a stratégiai és akcióképes hírszerzési információk megosztására Ukrajnával.”

– mondta a csatornának egy, az ügyre rálátással bíró amerikai tisztviselő.

 

A névtelen forrás közölte:

Ez mind taktikai, mind stratégiai szinten hatásos volt. Vannak példák, ahol elég egyértelműen elmondható, hogy ez jelentős változást hozott.”

 

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának egyik szóvivője közleményben tudatta:

Rendszeresen részletes, időszerű hírszerzési információkat biztosítunk az ukránoknak a harctéren, hogy segítsük őket országuk védelmében az orosz agresszióval szemben, és ezt tesszük majd a továbbiakban is.”

 

Az NBC News az amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők kérésére visszatart néhány konkrét részletet, mivel az erről szóló beszámolók alapján az oroszok fontos információforrásokat zárhatnak el.

 

„Rengeteg valós idejű hírszerzési információt osztottak meg olyan dolgok tekintetében, amelyek felhasználhatók az orosz erők konkrét célba vételére.”
– mondta egy korábbi magas rangú hírszerzési tisztviselő, aki ismeri a helyzetet. Az információk között kereskedelmi műholdfelvételek szerepelnek,
„de sok más hírszerzési információ is, például arról, hogy bizonyos típusú orosz egységek hol tevékenykednek”.

(Photo by Aris Messinis / AFP)

 

Ukrajna továbbra is szinte naponta mozgatja a légvédelmet és a repülőgépeket az amerikai hírszerzés segítségével, ami az egyik oka annak, hogy Oroszország nem tudott légi fölényt kialakítani.

 

Egy másik cikkben az NBC utalást tesz arra, hogy az ukránok amerikai információk birtokában tudtak lelőni egy orosz csapatszállító repülőgépet, ezzel megakadályozva, hogy elfoglalják a Kijev mellett található stratégiai fontosságú hosztomeli repülőteret.

 

Jól láthatóan az amerikai büszkék az ukrajnai tevékenységükre.

Három héttel ezelőtt a képviselőház fegyveres erők bizottsága előtt tett vallomásában Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke utalt arra, hogy nemcsak a légvédelmi rakéták – köztük az Egyesült Államok által szállított Stingerek – akadályozták az orosz célokat, hanem az Egyesült Államok által Ukrajnának adott információk is.

 

Nem fogok belemenni egy nyílt meghallgatáson az általunk gyűjtött hírszerzési adatokba, abba hogy hogyan csináltuk, meg minden, de ez a háború vitathatatlanul a legsikeresebb hírszerzési művelet volt a hadtörténelemben. Ez tényleg óriási, és egy nap majd elmesélik ezt a történetet.”

– fogalmazott Milley a Washington Examiner cikke szerint.

 

(Photo by ANDRE PAIN / AFP)

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére