Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez kell ahhoz, hogy az USA szóba álljon Észak-Koreával

Pörge Béla

2017.12.15. 23:58

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán beszélt az észak-koreai válságról.
NEW YORK, 23:58

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán beszélt az észak-koreai válságról.

Észak-Koreának fel kell hagynia fenyegető magatartásával ahhoz, hogy sor kerülhessen a közvetlen párbeszédre Washington és Phenjan között"

— jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) miniszteri tanácskozásán az észak-koreai válságról.

Tillerson közölte azt is, hogy – megfogalmazása szerint – a fenyegető viselkedés leállítása mellett Washingtonnak nincs más előfeltétele a tárgyalásokhoz, és nem fog előfeltételeket elfogadni se Phenjantól, se mástól — írja az MTI.

Észak-Koreának ki kell érdemelni a helyét a tárgyalóasztalnál"

— szögezte le.

Az amerikai külügyminiszter hevesen bírálta Oroszországot és Kínát is. Előbbit azért, mert továbbra is jóváhagyja az észak-koreai munkások fogadását és munkavállalását Oroszországban. Tillerson kétségbe vonta Kína elkötelezettségét a saját állampolgárai biztonságára veszélyt jelentő kérdések rendezését illetően. Az amerikai diplomata közölte: továbbra is folyik a kőolaj Kínából észak-koreai olajfinomítókba, hozzájárulva ezzel a diktatórikus rezsim energiaellátásához.

Kono Taro japán külügyminiszter az ülésen kijelentette:

Phenjan korántsem hajlandó még feladni nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját, és érdemi párbeszéd folytatásában sem érdekelt."

Kono megjegyezte: a legutóbbi és az azt megelőző észak-koreai rakétakilövés között 75 nap telt el. Derülátók ezt a nyugalmi időszakaszt kedvező jelként értékelték, de a legutóbbi, novemberi ballisztikus rakétateszt világossá tette, hogy Phenjan fáradatlanul folytatta rakétatechnológiája fejlesztését - hangsúlyozta a japán külügyminiszter a 15 tagú BT előtt.

Az ülést António Guterres ENSZ-főtitkár nyitotta meg és felajánlotta közvetítését egy esetleges nemzetközi tárgyaláson a Koreai-félszigeten kialakult válságról.

A BT ülésén a megszokottól eltérően Phenjan is képviseltette magát. Észak-Korea ENSZ-nagykövete kijelentette: az Egyesült Államokat megrémíti országának nukleáris ereje, pedig nem jelent veszélyt senkire mindaddig, amíg érdekeit nem sértik. Fogadkozott, hogy Észak-Korea felelősségteljes atomhatalom, egy békeszerető ország, amely eleget fog tenni az atomfegyverek terjedésének megelőzésére vonatkozó kötelességének.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére