Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ezer fõvel emelkedett a külföldi diákok száma

888.hu

2015.10.26. 11:20

Az általános orvosi szakot választotta a legtöbb hozzánk érkezõ.
MAGYARORSZÁG, 11:05

Idén 23 586 külföldi állampolgárságú hallgatót vettek fel a magyar egyetemek és főiskolák.

Az Oktatási Hivatal Magyar Nemzetnek eljuttatott adatai szerint 65 hazai felsőoktatási intézmény ad otthont a külföldről érkező diákoknak, akiknek a száma tavaly még csak 22 504, 2013-ban pedig 22 496 fő volt. Ráadásul ezek a számok nem tartalmazzák a vendéghallgatói képzéseken részvevőket (azokat ösztöndíjasokat, akik itt tanulnak, de más intézmény hallgatói).

A Magyar Nemzet leírja, hogy ezek a számok a kormányzati törekvésekhez képest egyelőre alacsonyak, ugyanis a felsőoktatási célstratégia 2020-ra 40 ezres célszámot határoz meg a felsőoktatási ágazat „nemzetköziesítésében”.

A hazánkba érkezők többségét az általános orvosi szakra jött (6797 fő), de rengetegen érkeztek a Magyarországon, négy egyetemen is elérhető fogorvosi képzés miatt. Népszerű szakoknak számítanak a gyógyszerész valamint a kizárólag a Szent István Egyetemen elérhető állatorvosi képzés is – ezeken a szakokon több mint ezer külföldi hallgatót regisztráltak, így a teljes létszám 60 százalékát ők adják.

A küldő országokat illetően még mindig Németországból érkeznek a legtöbben2013 óta megkétszereződött a számuk (jelenleg 2931 fő). De sokan jönnek az olyan szomszédos országokból, mint Románia, Szlovákia és Szerbia.

A távolabbi országok közül elsősorban az iráni diákoknak vagyunk vonzó célpont, de sokan érkeznek Norvégiából és Nigériából is. Az adatokból kiderül az is, hogy míg a romániai hallgatók száma csökkent, a Kínából érkezőké harmadával emelkedett az idén.

A kormány nemzetköziesítési törekvései mind két irányba jelen vannak. Ugyanis az ágazati stratégia szerint a magyar felsőoktatásban tanuló durván 300 ezer fő tíz százaléka részt vesz valamilyen külföldi képzésen, amit a kormány 2023-ra 20 százalékra növelne.

(Magyar Nemzet) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére