Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fehéroroszország elnököt választ

888.hu

2015.10.11. 08:50

Borítékolható a 20 éve hatalmon lévõ Alekszandr Lukasenkó gyõzelme a vasárnapi belorusz elnökválasztáson.
MINSZK, 8:45

 

Négy jelölt közül választanak elnököt a fehéroroszországi szavazók, de az utolsó európai diktátor, Alekszandr Lukasenkó újraválasztása már a szavazóhelyiségek megnyitása előtt borítékolható volt.

Az egykori kommunista párttitkár és kolhozigazgató 1994. óta elnöke az országnak, amelynek politikáját azóta az Oroszországgal való szoros összefonódást jellemzi – Minszk és Moszkva 1999 decemberében szerződést is kötött a politikai és gazdasági integráció elmélyítésére. Lukasenkó hatalomra kerülése óta alkotmánymódosításokkal és népszavazásokkal szélesítette gyakorlatilag korlátlanná jogköreit,  lehetséges újraválasztásának jó ideje nincs törvényi korlátja.

Az elnök hatalmi pozícióinak megszilárdításához az orosz-ukrán konfliktus is kapóra jött, hiszen egyre növekvő feszültség Moszkva és a nyugat hozzásegítette, hogy elfoglalja a semleges harmadik pozícióját, ezzel is gyengítve ellenzékét. Mellette három jelölt vesz részt a választáson: Szjarhej Gajdukevics, a Liberális  Demokrata Párt elnöke, Tacjana Korotkevics, a Mondj Igazat elnevezésű civil kezdeményezés jelöltje, valamint Mikalaj Ulahovics, a Fehérorosz Hazafias Párt elnöke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére