Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fellélegezhetnek Spanyolországban

Bokor Gábor

2017.06.14. 23:38

Egy idõre legalábbis, hiszen a spanyol parlament elutasította a miniszterelnök ellen indított bizalmatlansági indítványt.
MADRID, 23:38

Egy időre legalábbis, hiszen a spanyol parlament elutasította a miniszterelnök ellen indított bizalmatlansági indítványt.

Elutasította a Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt a spanyol parlament alsóháza szerdán. A szerdai nyilvános szavazáson 82 képviselő támogatta a kormányfő leváltását kezdeményező javaslatot, 170-en voksoltak ellene, 97-en pedig tartózkodtak.

Az indítványt a baloldali Podemos nyújtotta be, ugyanis az utóbbi időben több botrány vette körül a jelenlegi kormánypártot. Mariano Rajoy miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy maradéktalanul elégedett az eredménnyel.

A hét eleje óta több ülés volt a madridi törvényhozásban. A legutóbbi vitasorozat 16 órán át tartott, ahol többek között felszólalt Irene Montero, a Podemos vezérszónoka, aki korrupcióval vádolta a spanyol kormánypártot, majd több ügyet is felhozott. Válaszul a miniszterelnök elmondta, hogy a benyújtott indítvány nem más, mint bohózat vagy paródia, amelyet valótlanságok inspiráltak.

Pablo Iglesias a Spanyol Szocialista Munkáspárt vezetője azt kérte a többi baloldali párttól, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy leváltsák a konzervatívokat. Erre már a közelmúltban is voltak próbálkozások, de több előrehozott választás ellenére is a kormányzó Néppárt maradt az élen.

José Luis Ábalos, a szocialista párt szóvivője elmondta, hogy a kormány megérdemli az indítványt, azonban nem tartják megfelelőnek a többi baloldali párt jelöltjét a miniszterelnöki székre, így ők tartózkodtak a voksolásnál.

A spanyol parlamentben az elmúlt negyven évben kétszer tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről. Az elsőt még 1980-ban, amikor a centrista Adolfo Suárez volt a kormányfő, a másodikat 1987-ben, akkor a szocialista Felipe González állt a kormány élén. A parlament egyik esetben sem vonta meg a bizalmat a miniszterelnöktől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére